Business Internaţional

Prima in Europa, Deutsche Bank are dificultati pe piata americana a obligatiunilor

27.07.2004, 00:00 18



Deutsche Bank AG are profituri mai mari decat orice alt intermediar de pe piata europeana a obligatiunilor. Insa pe piata americana de profil, unde sunt cele mai mari companii debitoare si unde comisioanele sunt cu peste un sfert mai mari, banca a ramas in urma, scrie Bloomberg.



"Pentru un jucator global important, SUA este o piata cheie", a afirmat Piers Brown, analist la Commerzbank AG din Londra. Deutsche este in urma jucatorilor importanti de acolo", a mai adaugat acesta.



Deutsche Bank, numarul trei in Europa, dupa marimea activelor, se situeaza in prima jumatate a anului pe locul noua in vanzarile de obligatiuni in dolari. In urmatorul an, compania cu sediul in Frankfurt urmareste intrarea in topul primilor cinci, dupa cum a afirmat Jorge Calderon, director in cadrul Deutsche Bank.



Partea de 5,8% din totalul de 1.060 de miliarde de dolari din obligatiuni emise de companii americane, agentii guvernamentale si emitenti externi a produs in acest an comisioane de 276 de milioane de dolari, conform datelor compilate de Bloomberg. Citigroup Inc., cu sediul in New York, cea mai mare companie de servicii financiare conduce piata cu o suma de 644 de milioane de dolari din comisioane pentru anul acesta.



Deutsche Bank a produs o treime din cele 6,15 miliarde de euro de incasari ale sale de pe primul trimestru datorita diviziei de pe piata globala, unitate condusa de Anshu Jain, in varsta de 41 de ani. Aceasta ramura care se ocupa cu obligatiuni, valute, marfuri si active derivate este cel mai mare furnizor de venit, cu 1,9 miliarde de euro din vanzari si tranzactii pentru trimestrul respectiv si 153 milioane de euro din intermedierea vanzarilor de obligatiuni.



Banca va dezvalui rezultatele celui de-al doilea trimestru pe data de 30 iulie. Compania va anunta probabil o crestere a profitului de 34%, conform estimarii medii a 21 de analisti supravegheati de Bloomberg.



Procter & Gamble Co., Cargill Inc. si Waste Management Inc., cel mai mare procesator de gunoi din SUA, sunt o parte din companiile care au apelat in acest an la Deutsche Bank pentru vanzari de obligatiuni. Banca a detinut 6% din piata anul trecut.



Comisioanele din SUA sunt in medie cu 26% mai mari decat cele din Europa.



"Comisioanele din SUA au avut succes", a declarat Calderon. "Structura comisioanelor pentru noile emisiuni de obligatiuni din Europa este clar sub cea din SUA", a adaugat facand referire la noile vanzari de obligatiuni de dupa introducerea euro.



Comisioanele pentru vanzarile in dolari au o medie de 0.39% din valoarea unei obligatiuni, in crestere de la nivelul de 0,38% pentru ultimii doi ani, respectiv de la nivelul de 0,37% din 2001. In euro, comisionul mediu al acestui an este de 0,31%, comparativ cu 0,29% anul trecut si 0,41% in 2001.



Comisioanele Deutsche Bank din vanzarile de obligatiuni in euro sunt in acest an de 158 de milioane de dolari, cu 43% mai mici decat cele obtinute din vanzarile in dolari. Pentru euro bonds, banca a incasat un comisioan mediu de 0,25%.



Competitia din mediului european este foarte mare datorita faptului ca bancile locale precum BNP Paribas SA sau Barclays sunt lideri ai pietelor de origine. Primi cinci intermediari ai obligatiunilor denominate in euro detin 28% din vanzari in acest an.



Ca exemplu, guvernul finlandez a platit Deutsche Bank sau altor intermediari precum Nordea AB din Stockholm, BNP Paribas sau ABN Amro din Amsterdam 7,5 milioane de euro sau 0,15 % din valoarea obligatiunii.



"Piata este foarte competitiva", a declarat A.P. Latti, director la Trezoreria de Stat a Finlandei.



Eforturile Deutsche Bank de a se dezvolta pe piata nordamericana au venit intr-un moment de crestere dobanzilor si diminuare a vanzarilor de obligatiuni.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO