Business Internaţional

Prim-ministrul britanic Boris Johnson: Măsurile de izolare continuă, începe o relaxare atentă

Prim-ministrul britanic Boris Johnson: Măsurile de...

Autor: Dorin Oancea

10.05.2020, 23:14 299

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat duminică că măsurile de izolare continuă, dar că va începe un plan de relaxare uşoară a deciziilor care au dus la oprirea economiei pentru aproape şapte săptămâni, relatează Reuters.

Johnson a anunţat că oamenii vor putea să iasă pentru a face mişcare, mai des, şi i-a încurajat pe cei care nu pot lucra de acasă să se întoarcă la locul de muncă.

„Nu este momentul pentru a pune capăt blocajului săptămâna aceasta”, a spus premierul într-un discurs televizat. „În schimb, facem primii paşi atenţi pentru modificarea măsurilor.”

Guvernul lui Johnson s-a confruntat cu critici pentru modul în care a abordat pandemia, iar premierul se teme să înlăture frânele prea curând. Numărul de decese din Marea Britanie - 31.855 - este al doilea cel mai mare din lume, după Statele Unite.

Decizia guvernului de a înlocui sloganul „rămâi acasă” a fost criticată de partidele de opoziţie, care au numit noul mesaj, „rămâi vigilent” prea ambiguu.

Johnson a postat pe Twitter, mai devreme, un nou afiş guvernamental, cu reguli care includ „stai acasă cât mai mult posibil”, „limitează contactul cu alte persoane” şi „păstrează distanţa dacă ieşi”.

În discursul său, Johnson a spus că oamenii ar trebui să continue să lucreze de acasă dacă ar putea, dar că de luni, cei care nu pot, cei din construcţii sau din fabrici, ar trebui „încurajaţi să meargă la muncă”.

Începând de miercuri, oamenii vor avea voie să facă exerciţii în aer liber, fără limitări, a spus el şi pot sta la soare în parcul local, să meargă cu maşina şi să facă sport cu membrii familiei.

Până acum, oamenii puteau face exerciţii în aer liber o dată pe zi, la nivel local şi - în ciuda perioadelor recente de vreme caldă - nu puteau ieşi în parcuri.

Normele de distanţare socială vor trebui totuşi respectate, a spus Johnson, adăugând că amenzile vor fi majorate-.

El a detaliat un sistem de alertă, de la nivelul 1, când virusul nu mai este prezent, până la nivelul 5, cel mai critic, care va permite guvernului să semnalizeze riscurile în diferite părţi ale Angliei şi să scadă sau să crească restricţiile acolo unde este necesar.

Johnson a spus că, până la 1 iunie, guvernul ar putea să înceapă redeschiderea treptată a magazinelor şi să-i readucă pe elevi în şcoli, pe etape.

Cel mai devreme în iulie şi dacă ratele de infecţie o susţin, ar putea fi redeschisă cel puţin o parte din industria ospitalităţii şi a altor localuri publice, cu condiţia să fie sigure, a adăugat el.

Schimbările vor fi monitorizate îndeaproape la nivel local, regional şi naţional, iar guvernul „nu va ezita să pună pe frâne” dacă vor apărea focare noi, a spus premierul britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO