Business Internaţional

Previziunile negative ale presedintelui Fed cu privire la economia americana grabesc deprecierea dolarului

29.02.2008, 16:44 21

Dolarul american a continuat sa se deprecieze in fata monedei unice in conditiile in care presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, a semnalat ca institutia pe care o conduce ar putea opera o noua reducere a ratei de politica monetara luna viitoare, scrie presa internationala.
Moneda europeana a fost cotata la 1,5120 dolari/euro dupa ce presedintele Fed s-a exprimat ferm in favoarea continuarii actualei politici monetare, concentrata asupra impulsionarii cresterii economice, chiar si in conditiile unei accentuari a presiunilor inflationiste.
Fed "va actiona la timp si in orice conditii pentru a sustine cresterea economica si pentru a evita o eventuala recesiune", a declarat Bernanke in fata Congresului american. Totusi, presedintele Fed a recunoscut ca reducerile de pana acum ale dobanzii de politica monetara au avut un efect limitat asupra pietei financiare si a celei imobiliare.
"Ar fi fost foarte dificil ca prin intermediul actiunilor Fed sa putem reduce ratele creditelor ipotecare cu o perioada lunga de rambursare", a spus Bernanke, adaugand ca "ceea ce a facut banca centrala nu a fost decat sa stopeze deteriorarea conditiilor de pe piata de creditare".
Presedintele Fed spune, de asemenea, ca exista indicii clare privind o "incetinire semnificativa a cheltuielilor consumatorilor", in timp ce "sectorul de business este din ce in ce mai afectat de dificultatile de pe piata imobiliara si cea de creditare".
Mai mult, estimeaza Bernanke, in trimestrul doi am putea asista la o scadere semnificativa a segmentului constructiilor non-rezidentiale, adaugand ca "situatia economiei americane s-a deteriorat continuu din vara trecuta pana acum".
Avertizand ca riscul unei recesiunii nu este nici pe departe eliminat, presedintele Fed a enumerat o serie de pericole care ar putea conduce la un asemenea deznodamant, printre care continuarea declinului pietei fortei de munca si o inasprire accentuata a conditiilor de creditare.
Exista insa riscuri si de cealalta parte, unde cresterea preturilor materiilor prime a condus la o rata a inflatiei superioara celei prognozate de banca centrala luna trecuta.
In timp ce estimarile privind o noua reducere a dobanzii de referinta pun si mai multa presiune asupra dolarului, pretul petrolului si cel al metalelor pretioase au stabilit noi recorduri.
In ultimele cinci luni Fed a redus aproape la jumatate doanda de referinta, dar chiar si in aceste conditii Bernanke ilustreaza un tablou extrem de negativ al economiei americane, afectata de scaderea cheltuielilor consumatorilor si de reticenta investitorilor si a bancilor. Totusi, presedintele Fed isi exprima speranta ca o noua reducere a dobanzii de referinta va incuraja atat consumatorii, cat si mediul de afaceri.
Esecul sau succesul strategiei Fed ar putea depinde insa de un factor care nu se afla in raza de actiune a controlului imediat exercitate de catre Bernanke, si anume, de disponibilitatea investitorilor straini de a-si pastra increderea in moneda americana. Si asta in conditiile in care dolarul s-a prabusit in ultimii patru ani cu 24% in fata unui cos de sase monede nationale, atingand saptamana aceasta cel mai coborat nivel din 1973 incoace.
Deprecierea accentuata a dolarului are efecte in ambele directii asupra economiei americane. Pe de o parte incurajeaza cresterea exporturilor Statelor Unite, determinand o ieftinire a produselor americane pe pietele externe, iar de cealalta parte accentueaza presiunile inflationiste prin cresterea preturilor bunurilor din import. Mai mult, in conditiile in care Statele Unite platesc petrolul provenit din import in dolari, multi analisti considera ca recenta apreciere a pretului titeiului poate fi pusa tot pe seama declinului monedei americane.
Pe termen lung insa, temerile presedintelui Fed s-ar putea concentra nu asupra preturilor bunurilor din import, ci asupra ratei dobanzii si a valoarii monedei americane. Influxurile de capital extern ieftin pe piata americana au contribuit semnificativ, in perioada 2004-2006, la mentinerea dobanzii de pe piata la un nivel redus chiar si in conditiile in care banca centrala a continuat sa majoreze dobanda de referinta.
In conditiile in care investitorii straini devin din ce in ce mai precauti, in special din cauza declinului dolarului, unii economisti se tem ca acestia nu vor mai fi dispusi sa investeasca in Statele Unite decat in conditiile unei cresteri a ratei dobanzii pe termen lung.
"Nu cred ca exista un pericol real pentru ca investitorii sa-si reduca valoarea titlurilor exprimate in dolari sau sa renunte definitiv la acestea", spune Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard University si fost director de cercetare la Fondul Monetar International. "Cu toate acestea, exista costuri ascunse. Preeminenta dolarului in sistemul financiar mondial reprezenta un privilegiu pentru Statele Unite, care aveau acces la capital extern in schimbul unei rate a dobanzii foarte scazute", recunoaste el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO