Business Internaţional

​Previziuni Reuters: Planurile lui Trump de stimulare a economiei nu vor face decât să amâne următoarea recesiune din SUA

​Previziuni Reuters: Planurile lui Trump de stimulare a...

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2017, 21:35 145

Stimulentele economice ale lui Donald Trump vor amâna, dar nu vor stopa următoarea recesiune din Statele Unite, potrivit Reuters. Preşedintele ales moşteneşte o economie care este într-o stare destul de bună, iar reducerile de taxe şi cheltuielile sporite cu infrastructura pe care acesta le are în vedere ar trebui să confere economiei un impuls suplimentar pe termen scurt, care ar putea amâna recesiunea.

Preşedintele Barack Obama lasă în urmă o economie relativ robustă. Rata şomajului a atins 4,6% în noiembrie, un minim pe nouă ani. Economia a înregistrat o rată anualizată de creştere de 3,2% pe trimestrul trei al anului trecut, cea mai bună performanţă din 2014.

Planurile lui Trump par că vor impulsiona economia şi mai mult. Acesta vrea să reducă taxele pentru toate segmentele de venit şi să taie impozitul pentru companii de la 35% la 15%. Trump vrea de asemenea să cheltuiască până la 1.000 miliarde de dolari pe drumuri şi poduri, ceea ce va genera noi locuri de muncă.

Totuşi, Statele Unite se află deja aproape de ocuparea completă a forţei de muncă, ceea ce ar putea diminua impactul stimulentelor lui Trump.  Ritmul creării de locuri de muncă a tot încetinit pe măsură ce din ce în ce mai mulţi americani se alătură forţei de muncă.

Economia a adăugat în medie 180.000 de poziţii pe lună în 2016, în scădere de la 221.000 pe lună în anul anterior. Dacă nu vor reveni pe piaţa muncii mai mulţi oameni fără loc de muncă pe termen lung sau dacă imigraţia nu va consemna o creştere, stimulentele fiscale ar putea împinge salariile în sus, ceea ce ar putea ridica rata inflaţiei.

Nu există semne că Trump ar avea o soluţie de sporire a potenţialului de creştere pe termen lung al Americii. În mod deosebit din cauza investiţiilor de business reduse, PIB-ul este aşteptat să avanseze cu numai 1,5% pe 2016. Banca centrală americană nu crede că situaţia se va îmbunătăşi considerabil.

În septembrie, banca centrală şi-a redus proiecţiile de creştere pe termen lung la 1,8% pe an, de la estimările anterioare de 2%.

În plus, istoria ciclurilor economice arată că în SUA urmează o recesiune.

Perioada de creştere neîntreruptă din iunie 2009, care va continua probabil în 2017, va fi cea de-a treia cea mai lungă perioadă de expansiune din 1854, când astfel de date au fost înregistrate pentru prima dată.

Din 2015, economiştii anticipează că creşterea va fi în curând întreruptă. Trump poate amâna acest moment, însă acest lucru sporeşte riscul ca următorul declin să vină într-un moment nepotrivit pentru el: în 2020, când se organizează din nou alegeri prezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO