Business Internaţional

Preţurile materialelor de construcţii nu vor da înapoi până la anul, spun analiştii. Pentru a evita scumpiri exagerate, agenţia pentru protecţia consumatorului din Ungaria recomandă guvernului încurajarea producţiei interne

Mulţi producători europeni se aşteaptă să majoreze preţurile şi mai mult. Penuria de materiale s-ar putea să fi atins apogeul, dar penuria de mână de lucru şi incertitudinile provocate de un nou val al pandemiei pot întârzia stabilizarea pieţei şi scăderea preţurilor.

Mulţi producători europeni se aşteaptă să majoreze preţurile şi mai mult. Penuria de materiale s-ar putea să fi atins apogeul, dar penuria de mână de lucru şi incertitudinile provocate de un nou val al pandemiei pot întârzia stabilizarea pieţei şi scăderea preţurilor.

Autor: Bogdan Cojocaru

01.09.2021, 21:37 10024

De la un capăt la celălalt al Europei, creşterea explozivă a sectorului  construcţiilor şi renovărilor şi perturbările cauzate de pandemie în lanţurile de aprovizionare au aruncat în aer preţurile materialelor de construcţii, ceea ce are efecte dincolo de piaţa de profil. Analişti, comercianţi şi producători deopotrivă spun că preţurile mari vor mai persista ceva vreme, posibil o bună parte din anul viitor.

Scumpirea, în unele cazuri până la cote record, a materialelor de construcţii în Europa şi SUA influenţează inflaţia generală şi pornind de aici eforturile de revigorare economică ale guvernelor şi băncilor centrale, preţurile locuinţelor şi puterea de cumpărare a omului de rând şi chiar şi contractele cu statul.

În unele ţări, guvernele şi instituţiile statului acordă  o atenţie deosebită acestei tendinţe. În Ungaria, spre exemplu, există un comisar guvernamental responsabil cu stoparea scumpirilor de pe piaţa materialelor de construcţii, iar agenţia de protecţie a consumatorilor a lansat mai multe anchete pentru a vedea dacă preţurile mai mari sunt cauzate de abuzuri sau abateri de la reguli. Pentru guvernul maghiar, ce se întâmplă cu materialele de construcţii este important deoarece una dintre măsurile de stimulare a creşteii economice implică încurajarea achiziţiilor de locuinţe şi renovările prin subvenţii generoase. Apoi, mulţi dintre oamenii de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ deţin companii care au contracte cu statul pentru proiecte costisitoare de infrastructură şi construcţii. Costurile mai mari le-ar afecta profitul.

Agenţia de protecţie a consumatorului din Ungaria a examinat piaţa materialelor de construcţii timp de opt săptămâni şi a găsit că 60% dintre cele 500 de firme şi companii verificate s-au abătut de la reguli. Oficialii guvernamentali au constatat creşteri de preţuri la trei sferturi din afacerile vizate şi lipsă de stocuri la o treime. Scumpirile variau de la 80% la 120% la o gamă largă de produse. La unele firme şi articole, preţurile erau mai mari şi cu 130-160%, iar în aceste cazuri există suspiciunea de creşteri nejustificate de preţ sau de nepunerea în vânzare a unor produse în scopuri speculative.

Una din anchete a vizat în mod special piaţa cărămizilor, iar investigatorii au constatat că nu producătorii şi-au scumpit marfa.

Preţurile mai mari de retail pot reflecta, în schimb,  scumpirea transportului, a logisticii şi a ambalajelor. Ca o concluzie, agenţia de protecţie a consumatorului din Ungaria recomandă cumpărătorilor să analizele preţurile din mai multe locuri, iar guvernului să incurajeze mai mult producţia internă.

În Irlanda de Nord, analiştii avertizează că scumpirile de pe piaţa materialelor de construcţii pun în pericol creşterea sectorului construcţiilor şi implicit relansarea economică. BBC scrie că în aceste condiţii guvernul ar putea permite companiilor de construcţii să majoreze preţurile convenite anterior în contractele pentru sectorul public. Executivul companiei de bricolaj Woodie’s DIY din Irlanda a spus că preţurile unor materiale de construcţii importante vor constinua să crească şi anul viitor, dar a precizat că ritmul de creştere pare să încetinească. El s-a plâns că furnizorii europeni exportă în SUA pentru a profita de cererea mai puternică de acolo, în special pentru cherestea.

 În Germania, institutul de cercetare economică ifo a constatat că penuria de materiale de construcţii s-a mai domolit în august, însă 40% dintre companiile din sector au raportat probleme în a găsi marfă. Analiştii de la ING apreciază că preţurile materialelor de construcţii vor rămâne ridicate până cel puţin la mijlocul anului viitor. Abia după vara viitoare este de aşteptat ca produse precum cimentul, betonul şi cărămida să se ieftinească. Preţurile cherestelei şi oţelului probabil că se vor stabiliza mai devreme. Aceste proiecţii iau în considerare faptul că un număr mare de furnizori au în plan noi scumpiri, că în primul rând stocurile trebuie refăcute şi că preţurile cherestelei şi oţelului sunt mai vulnerabile decât cele ale betonului, cimentului şi cărămizilor.

Analiştii amintesc că, deşi unele materii prime precum lemnul şi oţelul s-au mai ieftinit, mai ales în SUA, companiile de materiale de construcţii din Europa încă se confruntă cu costuri mai mari. Prin urmare, mulţi producători europeni se aşteaptă să majoreze preţurile şi mai mult. Penuria de materiale s-ar putea să fi atins apogeul, dar penuria de mână de lucru şi incertitudinile provocate de un nou val al pandemiei pot întârzia stabilizarea pieţei şi scăderea preţurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO