Business Internaţional

Preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut cu cel mai rapid ritm din ultimii 17 ani

02.06.2008, 19:19 11

Preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut in luna mai cu cel mai rapid ritm din 1991 pana in prezent, pe fondul crizei creditelor care a redus puterea de cumparare a populatiei, conform Nationwide Building Society, scrie Bloomberg. Pretul mediu al unei locuinte a scazut cu 2,5% fata de luna aprilie, pana la 173.583 de lire sterline (221.000 de euro).
Fata de anul trecut, preturile locuintelor au scazut cu 4,4%. Guvernatorul bancii Angliei, Mervyn King a avertizat ca este posibil ca "preturile proprietatilor imobiliare sa scada in continuare". De asemenea, King a precizat ca acest declin al pietei imobiliare ar putea afecta intreaga economie a tarii.
Aprobarile creditelor ipotecare au scazut cu 39% in luna aprilie fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform declaratiilor reprezentantilor British Bankers' Association.
"Avand in vedere reducerea cererii, nu ne asteptam ca preturile sa creasca prea curand. Va fi nevoie de mai mult decat o simpla reducere a dobanzii de referinta pentru a modifica trendul actual. Ne asteptam ca anul acesta sa mai avem parte de cateva scaderi ale preturilor", a declarat Fionnuala Earley, economist-sef la Nationwide. Conform reprezentantilor Nationwide, valoarea proprietatilor a continuat sa scada in ultimele sapte luni de zile, aceasta fiind cea mai lunga perioada de depreciere din ultimii 16 ani.
Cumparatorii de locuinte platesc in acest moment mai mult pe ipotecile lor, in contextul in care criza creditelor a fortat institutiile financiare sa fie mai drastice in privinta acordarii creditelor. "Piata imobiliara va continua cel mai probabil sa se deterioreze. Desi masurile individuale pot fi volatile de la o luna la alta, toti indicii principali imobiliari arata o scadere mai rapida in ultimele luni", a declarat Nick Bate, economist la Merrill Lynch.
Banca Angliei a mentinut rata dobanzii de referinta la 5% in mai, cand pretul petrolului a declansat cel mai mare salt al inflatiei din 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO