Business Internaţional

Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat primul declin anual din ultimul deceniu

05.05.2008, 17:57 9

Preturile locuintelor din Marea Britanie au inregistrat in luna aprilie prima scadere anuala din 1996 incoace, pe fondul celei mai grave crize ipotecare a ultimului deceniu, scrie Bloomberg.
Pretul mediu al unei locuinte a coborat cu 0,9% pana la 189.027 de lire sterline (241.639 de euro) in primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, conform unui raport emis ieri de grupul bancar HBOS, cel mai mare creditor ipotecar al Angliei.
Aceasta a fost prima scadere anuala in indexul HBOS din februarie 1996 incoace. Institutul de statistica Chartered Institute of Purchase and Supply a anuntat ca un indice imobiliar a scazut de la 47,2 in luna martie pana la valoarea de 46,1 in luna aprilie.
Rapoartele arata ca cea mai mare criza imobiliara a Marii Britanii de la finele ultimei recesiuni economice se agraveaza, in conditiile in care creditorii isi inaspresc standardele de imprumut.
Aprobarile pentru credite ipotecare au atins in luna martie a acestui an cel mai scazut nivel din 1999, iar Persimmon, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Marea Britanie, a anuntat pe 24 aprilie amanarea constructiilor nou incepute.
"Nu incape indoiala ca piata imobiliara continua sa se destabilizeze, iar ritmul constructiilor este in declin pe fondul scaderii investitiilor. Data fiind situatia in care ne aflam cu criza creditelor, o noua micsorare a ratei dobanzii de referinta, in luna iunie, nu ne-ar surprinde deloc", a spus Philip Shaw, economist la Investec Securities in Londra.
Un strateg al Bancii Angliei, David Blanchflower, singurul membru al comitetului de politica monetara care a votat in favoarea reducerii dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual in luna aprilie, a afirmat la sfarsitul lunii trecute ca preturile locuintelor ar putea scadea cu 33% in urmatorii trei ani si ca banca centrala ar putea fi nevoita sa recurga la "masuri agresive" in ce priveste rata dobanzii bancare, pentru a impiedica o recesiune economica.
In timp ce banca centrala a redus dobanda de referinta de trei ori din luna decembrie a anului trecut, costurile ridicate pentru imprumuturile interbancare au facut ca HBOS si alti creditori ipotecari sa isi retraga cele mai bune oferte.
Criza imobiliara vine pe fondul scaderii popularitatii partidului laburist al primului-ministru Gordon Brown. Partidul se indreapta catre cea mai slaba performanta a sa din ultimele trei decenii la alegerile locale, in conditiile in care BBC, una dintre cele mai mari companii de televiziune din lume, il situeaza pe locul trei cu mai putin de un sfert din totalul voturilor.
"Oamenii vor sa primeasca asigurari conform carora guvernul le va oferi sprijin in rezolvarea dificultatilor economice", a declarat Brown, care l-a inlocuit pe Tony Blair in luna iunie a anului trecut.
"Nu exista nicio dovada a faptului ca scaderea preturilor ia amploare sau ca atrage noi cumparatori", a spus Malcolm Barr, economist la JPMorgan Chase & Co, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume.
Institutul National de Cercetare Economica si Sociala a anuntat ieri ca si-a micsorat estimarea privind ritmul de crestere economica, pe care il situeaza acum la 1,8% pentru anul in curs, de la 2%, cat estimase in ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO