Business Internaţional

Preţurile de producţie din cel mai mare exportator al lumii şi cel al Europei continuă să crească, semn că valul de inflaţie care mătură lumea nu se va sparge prea curând

Preţurile de producţie din cel mai mare exportator al...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2022, 00:05 5730

Preţurile de producţie din China, cel mai mare exportator al lumii, au continuat să crească, deşi mai lent decât se anticipase, în luna decembrie, notează Les Echos.

Încetinirea vine pe fondul măsurilor luate de guvernul ţării pentru a stăvili creşterea dramatică a pre­ţurilor materiilor prime. Indi­catorul PPI a avansat cu 10,3% luna trecută în ritm anual, comparativ cu o medie anticipată de 11,1%, după o creştere de 12,9% în noiembrie.

Restricţiile menite să aducă sub control accelerarea pandemiei de coronavirus sunt aşteptate să apese în continuare asupra perspectivelor economice ale celei de-a doua mari economii a lumii.

Preţurile de producţie din Germania, cel mai mare exportator din Europa, au crescut cu 24,2% în decembrie, acesta fiind cel mai puternic avans anual pentru orice lună din 1949, scrie Reuters.

Creşterea record a fost deter­minată de preţurile mai mari pentru energie.

Cifra pe decembrie a marcat a treia lună consecutiv de cifre foarte ridicate după ce octombrie şi noiembrie au adus creşteri de 18,4% şi respectiv 19,2%.

Media estimărilor analiştilor indica o creştere anuală de 19,4%.

Preţurile de producător au consemnat o creştere record şi în termeni lunari, de 5%, faţă de 0,8% în noiembrie.

Preţurile energiei au fost cu 69% mai mari în decembrie anul trecut faţă de decembrie 2020. Excluzând preţurile energiei, preţurile de pro­ducător au avansat cu 10,4% anual.

Preţurile de producător sunt considerate un indicator major pentru direcţia inflaţiei. Acestea sunt înre­gistrate la poarta fabricilor, înainte ca produsele să fie mai apoi procesate sau scoase la vânzare, putând oferi o imagine în avans asupra tendinţei preţurilor de consum.

Şi ţările est-europene înre­gis­trează o creştere a preţurilor de pro­ducător, ţările de aici fiind ameninţate de o scumpire a alimentelor.

Preţurile de producător de la fermele din Ungaria au fost cu 27,2% mai mari în noiembrie anul trecut în termeni anuali, potrivit Hungary Today.

Acestea au înregistrat creşteri de două cifre în fiecare lună a anului trecut.

În cazul Poloniei, indicatorul preţurilor de producător a atins 14,2% în decembrie, peste media estimărilor analiştilor, de 13,5%, scrie Reuters.

Potrivit analiştilor ING, datele indică un nou val de creşteri ale preţurilor materiilor prime ce se va reflecta în indicatorul preţurilor de consum prin intermediul costurilor mai mari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO