Business Internaţional

Preţurile alimentelor scapă iar de sub control amintind de criza de acum doi ani

Preţurile alimentelor scapă iar de sub control amintind de criza de acum doi ani

Autor: Andreea Neferu

04.11.2010, 23:50 19

Creşterea preţurilor a declanşat deja temeri cu privire laapariţia unui nou val de proteste, similare celor care au zguduitţări sărace precum Bangladesh sau Haiti în urmă cu doi ani.
Mai mult, scumpirea alimentelor îi va afecta şi pe consumatorii dinţările bogate, unde deja companii precum McDonald's sau Kraft auanunţat majorări de preţ pentru 2011. Spre exemplu, numai în MareaBritanie preţul alimentelor a urcat cu 4,4% în ultimul an, potrivitConsorţiului Britanic al Comerţului, scrie The Guardian.

"Situaţia s-a deteriorat rapid", susţine Abdolreza Abbassian,economist în cadrul FAO, adăugând că preţurile "se apropie denivelurile din 2008".
Acest lucru este confirmat şi de evoluţia indicelui preţuluicalculat de FAO, care reprezintă practic un coş compus dinpreţurile pentru grâu, porumb, orez, seminţe oleaginoase, produselactate, zahăr şi diferite tipuri de carne. Astfel, acest indice aurcat în luna octombrie până la 197,1 puncte, un nivel maxim pentruultimii doi ani.

Scumpirile aşteaptă la colţ
"Perspectivele de îmbunătăţire (în sensul reducerii preţurilor - n.red.) sunt extrem de limitate", explică Abbassian, exprimând astfelo viziune larg împărtăşită de jucătorii din industriaalimentară.
Nu cu mult timp în urmă, FAO anticipa că preţurile alimentelor vorintra în regres destul de curând, însă acum oficialii organizaţieiau schimbat placa şi sunt preocupaţi de faptul că şi în 2011costurile ridicate se vor menţine sau chiar vor mai creşte.
Nici perspectivele privind recolta de grâu de anul viitor dinregiunea Mării Negre nu sunt prea optimiste.
De altfel, Moscova a anunţat că fermierii ruşi sunt aşteptaţi săînsămânţeze anul acesta circa 15,5 milioane de hectare de terenuricu grâu de iarnă, în condiţiile în care estimările iniţiale indicaucă 18 milioane de hectare vor fi plantate. Situaţia este cu atâtmai neagră cu cât Rusia a interzis exporturile de grâu până lamijlocul lui 2011, în timp ce Ucraina a introdus cote la exportulde grâu, porumb şi orz.

Zahărul, record de preţ al ultimelor treidecenii
Plutonul creşterilor de preţ a fost condus în octombrie de zahăr,care a atins maximul ultimilor 30 de ani. Şi porumbul, soia şilaptele au consemnat scumpiri importante. Pe de altă parte, grâulşi orezul, două dintre cele mai consumate cereale la nivel mondial,asigurând hrana a majorităţii populaţiei din Asia şi Africa, nu aureuşit încă să atingă preţul istoric maxim. Orezul a înregistrat unmaxim istoric de peste 1.000 de dolari per tonă la mijlocul lui2008, însă săptămâna trecută se tranzacţiona la 505 dolari pertonă. De asemenea, grâul a atins un record de preţ de 12,5 dolariper buşel în februarie 2008, însă la începutul săptămânii acesteiase tranzacţiona pentru 7 dolari per buşel.

Cum vor trece retailerii scumpirile pe bonulclientului?
În ţările mai sărace, perspectiva unor proteste sociale pe fondulscumpirii alimentelor nu este deloc departe, însă şi în ţăridezvoltate precum Marea Britanie sau Statele Unite situaţia este lafel de sumbră.
Cotidianul american The Wall Street Journal comentează că pentruexecutivii din comerţul alimentar american provocarea principală înacest moment este cum şi când vor trece pe bonul consumatoruluiaceste creşteri de preţ. O sincronizare greşită i-ar putea costachiar mai mult pe marii retaileri americani, mai ales că economiamai are până găseşte drumul spre o creştere sănătoasă.
Cei mai mulţi dintre americani, nemulţumiţi de rata ridicată aşomajului, par a-şi cântări cu multă grijă fiecare cent cheltuit şisunt dispuşi chiar să schimbe brandurile pe care le folosesc zi dezi doar pentru a mai economisi nişte bani. "Marea provocare va ficât de mult mai putem înghiţi şi cât de mult putem trece şi încontul clienţilor", a declarat Jack Brown, director executiv alStater Bros. Markets, un lanţ de retail cu 167 de magazine dinstatul California.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO