Business Internaţional

Pretul petrolului mai bate un record

07.10.2004, 00:00 9



Pretul barilului de petrol s-a marit azi pana la suma record de 51,36 de dolari, la bursele din New York si Londra, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul unei ingrijorari referitoare la rezervele de carburanti si de combustibili necesari pentru incalzire, care s-ar putea dovedi insuficienti pentru cererile din iarna aceasta.



Uraganul Ivan a obligat rafinariile de pe coasta Golfului Mexic, cea mai importanta regiune de rafinarii a Statelor Unite, sa scada nivelul de procesare a petrolului cu 20 de procente. Rezervele de combustibili pentru incalzire au scazut cu o cifra probabila de 1,05 milioane de barili, saptamana trecuta. Combustibilii sunt deja cu 9,7 procente sub media ultimilor cinci ani.



"Chiar daca rafinariile din Statele Unite vor reveni la capacitatea maxima, nu vor putea sa umple golurile deja facute", a spus Frederic Lasserre, directorul de cercetare economica la Societe Generale din Paris. "Rezerva totala modiala de petrol nu este deloc buna, mai ales in ceea ce priveste rafinarea. Ne confruntam cu aceeasi situatie si in Europa."



Preturile la combustibili au atins si ele recorduri pe piata newyorkeza, crescand de opt ori in ultimele doua saptamani si atingand cel mai mare pret din istorie, cu 72 de procente mai mult decat anul trecut.



"Piata este foarte ingrijorata deoarece, chiar daca productia de petrol se va mari, nu se va ajunge la un nivel satisfacator in perioada de iarna, cand va fi nevoie de combustibili", a spus Renzo Mejia, broker o firma din Londra.



Rezervele mondiale de petrol au crescut cu 2,75 milioane de barili, conform unui studiu efectuat de Bloomberg. Stocurile s-au marit saptamana trecuta, pentru prima oara in noua saptamani, cu 272,9 milioane de barili, cu aproape trei procente mai putin decat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO