Business Internaţional

Preţul petrolului a urcat cu peste 4% după moartea generalului iranian Qassem Soleimani

Preţul petrolului a urcat cu peste 4% după moartea...

Autor: Mihai Gongoroi

03.01.2020, 12:35 123

Preţul barilului de petrolul a crescut vineri pe pieţele internaţionale cu circa 2,5 dolari după ce un atac aerian al Statelor Unite l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, provocând temeri cu privire la posibilitatea unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Cotaţia barilului sortiment Brent, relevant pentru piaţa europeană, a crescut vineri cu 2,84 dolari (4,29%), la 69,1 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din luna mai 2019, în timp ce preţul barilului West Texas Intermediate (WTI), relevant pentru piaţa americană, a urcat cu 2,54 (4,15%), la 63,7 dolari/baril.

O tensionare a conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu creează pe lanţ temeri cu privire la diminuarea ofertei de petrol disponibil în pieţe, iar o majorare a cotaţiei internaţionale a barilului de petrol ajunge eventual şi în preţul pe care îl plătesc consumatorii la pompă.

"Riscurile pe partea ofertei rămân ridicate în Orientul Mijlociu şi am putea vedea o nouă amplificare a tensiunilor între Statele Unite şi Iran", spune Edward Moya, analist la compania de brokeraj OANDA.

Qassem Soleimani, şeful Forţelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

Generalul, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a ameninţat vineri că asasinarea liderului Forţelor Quds, generalul Qassem Soleimani, va dubla motivaţia rezistenţei împotriva Statelor Unite şi Israelului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO