Business Internaţional

Preţul petrolului a depăşit vineri 75 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni, din cauza tensiunilor internaţionale

Preţul petrolului a depăşit vineri 75 de dolari, cel...

Autor: Alina Botezatu

24.08.2018, 14:01 111

Cotaţia petrolului Brent brut a crescut cu 60 de cenţi pe baril, la 75,33 dolari, în cursul dimineţii de vineri, din cauza sancţiunilor impuse Iranului de către Statele Unite, ceea ce indică o reducere a ofertei de petrol la nivel global, informează Reuters.

Preţul barilului Brent a urcat cu aproape 5%, în această săptămână, în timp ce un alt tip de petrol brut a înregistrat o creştere de 3,8%, până la 68,43 dolari.

Barilul Brent nu a mai depăşit nivelul de 75 de dolari de la începutul lunii iulie, maximul precedent fiind pe 13 iulie, la 75,33 dolari, dar în această săptămână a reintrat pe creştere.

Guvernul american a impus, din nou, sancţiuni Iranului în această lună, după cele anunţate în 2015, atunci din cauza nerespectării acordurilor internaţionale privind energia nucleară din 2015, pe care Washingtonul le-a considerat neadecvate şi care vizau stoparea realizării unei bombe atomice de către Teheran. Teheran susţine că nu intenţionează să facă o astfel de bombă.

Iranul este al treilea cel mai mare producător din Organizaţia ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), furnizând, în acest an aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi (bpd) de ţiţei brut şi condens, echivalentul a aproximativ 2,5% din consumul mondial.

„Rapoartele terţilor arată că încărcăturile petroliere iraniene sunt deja în scădere cu aproximativ 700.000 bpd, în prima jumătate a lunii august faţă de iulie, iar dacă situaţia se menţine va depăşi majoritatea estimărilor”, a anunţat, vineri, banca de investiţii din SUA Jefferies. „Ne aşteptăm ca în trimestrul IV piaţa să trebuiască să facă faţă fie unei supraoferte, fie unei diminuări a capacităţii neutilizate - sau ambelor”, a adăugat acesta.

Compania de consultanţă în domeniul energiei FGE se aşteaptă ca exporturile de ţiţei ale Iranului să scadă sub 1 milion de barili pe zi până la jumătatea anului 2019.

La situaţia din Iran se adaugă disputa comercială dintre SUA şi China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO