Business Internaţional

Preţul petrolului a crescut vineri până la 72 de dolari pe baril, pe baza disputelor comerciale

Preţul petrolului a crescut vineri până la 72 de...

Autor: Bianca Ciocotisan

17.08.2018, 17:29 215

Preţurile petrolului au crescut vineri faţă de joi, însă înregistrează un declin săptămânal, pe măsură ce îngrijorările privind intensificarea disputelor comerciale şi încetinirea creşterii economice mondiale ar putea afecta cererea de produse petroliere, relatează Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a urcat vineri până la valoarea de 72,36 de dolari pe baril, înregistrând o creştere de 1,3%, iar al petrolului american - West Texas Intermediate (WTI) - a ajuns la valoarea de 66,25 de dolari/baril, marcând o creştere de 1,21%.

Potrivit Reuters, Brent încă se îndrepta spre un declin de 1% în această săptămână, pentru a treia scădere săptămânală consecutiv, în timp ce WTI consemnează a şaptea săptămână de scăderi, cu peste două procente.

Potrivit comercianţilor, dar şi analiştilor, principalul factor de influenţă asupra preţurilor a fost reprezentat de perspectivele economice incerte, aflate în spatele tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, dar şi slăbirea monedelor de pe pieţele emergente care influenţează creşterea consumului de combustibil.

Joi, cotaţia barilului West Texas Intermediate (WTI) a fost cotat la preţul de 65 de dolari/baril, fiind cu aproximativ doi dolari mai mic decât cea de pe 10 august şi cu cinci dolari mai mică decât cea de pe 6 august.

Şi barilul Brent a cunoscut o scădere similară, joi, fiind cotat în jurul cifrei de 70 de dolari, cu doi dolari mai puţin decât pe 10 august şi cu aproape patru dolari mai puţin decât pe 7 august.

În ambele cazuri însă a fost înregistrată o scădere graduală a preţului începând din 10 iulie - data la care a fost înregistrată cea mai mare cotaţie a ultimelor trei luni.

Potrivit Reuters, această evoluţie ar fi influenţată de creşterea producţiei de petrol şi a nivelurilor de stocare americane, dar şi de disputele comerciale dintre China şi Statele Unite.

De altfel, cel puţin în prima jumătate a lunii august, pe fondul nesiguranţei generate de taxele vamale, China a sistat importurile de petrol american, deşi în lunile anterioare importurile totalizaseră 300.000 de barili pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO