Business Internaţional

Pretul minereului de fier starneste revolta pe piata otelului

01.04.2010, 23:30 2454

Reprezentantii industriilor europene a otelului si automobileloracuza companiile miniere de practici neloiale din cauzaintroducerii unui nou sistem de evaluare a pretului minereului defier in urma caruia costul materiei prime ce sta la baza obtineriiotelului va inregistra o dublare, scrie Financial Times.
Eurofer, care reprezinta producatorii europeni de otel, a inaintato plangere catre Comisia Europeana cu privire la posibile abuzurilegate de stabilirea preturilor, spunand ca "exista indicii clarepotrivit carora au fost coordonate mai multe majorari de preturi siau fost exercitate presiuni asupra producatorilor de otel pentruacceptarea acestor schimbari".
Apelul adresat autoritatilor de la Bruxelles survine intr-operioada delicata, in conditiile in care oficialii din domeniulconcurentei atat din cadrul Comisiei Europene, cat si aiBundeskartellamt, autoritatea germana antitrust, analizeaza deja opropunere a Rio Tinto si BHP Billiton de a-si combina campurilebogate in minereu de fier din vestul Australiei.

Pretul otelului va creste si va trage dupa el siindustria auto
Plangerile urmeaza unor avertizari referitoare la necesitateacresterii preturilor la otel cu pana la o treime dupa ce companiileminiere si producatorii de otel din Japonia si China s-au pus deacord asupra modificarii sistemului de stabilire a pretuluiminereului de fier. Costurile in crestere la otel se vor traduceprin preturi mai mari pentru automobile, grinzi pentru constructiisi electrocasnice mari, sustin producatorii de otel.
In prezent, pretul otelului este cu 9,6% mai mare decat indecembrie, potrivit MEPS International, o firma britanica deconsultanta. Compania braziliana Vale si cea anglo-australiana BHPBilliton au fost cele care au initiat schimbarea sistemului vechide 40 de ani de negocieri anuale ale contractelor cu un sistem decontracte trimestriale, raportate la pretul mondial la vedere alminereului de fier. In conditiile in care preturile la vedere suntcu pana la 100% mai ridicate decat nivelurile vechi de referinta,costurile legate de minereul de fier se vor dubla pe termenscurt.
"O majorare cu 100% a preturilor minereului de fier reprezinta oinsulta", a declarat Gordon Moffat, director general al Eurofer.ACEA, asociatie care reprezinta producatorii de automobile sicamioane din Europa, sustine ca cei mai mari trei producatori,Vale, Rio si BHP-Billiton, "dispun de puterea necesara pentru astabili preturile".
Reprezentantii Rio si BHP au declarat ca joint venture-ul va finumai pe productie, combinand infrastructura si bugetele, dar nu siputerea de stabilire a preturilor.
"Presiunea asupra costurilor din sector este deja ridicata pefondul investitiilor mari in tehnologii de mediu si siguranta, intimp ce redresarea economica este lenta si cererea consumatorilorramane scazuta", spun reprezentantii Acea.

Nici sectorul de constructii nu ramaneimun
Companiile din sectorul constructiilor au aratat ca lucrarile deconstructii se vor scumpi, iar segmentul constructiilor comercialeva fi dur afectat.
"In cazul in care dezvoltatorii vor fi nevoiti sa majorezecosturile, iar consumatorii sunt cei care resimt, acest lucru arputea sufoca actualul proces de redresare la care asistam inindustria constructiilor", a declarat Noble Francis, director incadrul Construction Products Association din Marea Britanie.
Autoritatile de la Bruxelles au anuntat ca vor "utiliza toateinformatiile relevante" de care dispun pentru a analizapotentialele probleme de concurenta in cadrul sectorului.
Spre deosebire de ceea ce se intampla in Europa, producatorii deotel din China si Japonia vand pe o piata care creste puternic, sisunt astfel increzatori in beneficiile pe termen lung ale unuisistem mai flexibil de stabilire a preturilor.
Autoritatile UE pot amenda companiile cu pana la 10% din cifraanuala la nivel mondial daca gasesc dovezi ca acestea "sufoca"oferta sau majoreaza preturile in mod deliberat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO