Business Internaţional

Pretul locuintelor din Marea Britanie a atins minimul ultimilor 30 de ani

14.05.2008, 17:34 17

Pretul locuintelor din Marea Britanie s-a prabusit in aprilie, atingand cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, conform cercetatorilor in domeniu, scrie Budapest Business Journal.
Institutul de statistica The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) a anuntat ca indicele de preturi a scazut la -95,1 puncte in cele trei luni incheiate in aprilie fata de -79,4 puncte in luna martie, acesta fiind cel mai scazut nivel din 1978 pana in prezent.
In plus, rezultatele au depasit estimarile analistilor, care prevedeau o cota de -80 de puncte pentru aceasta perioada. Preturile au scazut in absolut toate regiunile Marii Britanii fata de luna martie. Ingrijorarea investitorilor a fost alimentata de aceste rezultate, mai ales ca luna trecuta, Banca Angliei a avertizat ca preturile ar putea scadea cu pana la o treime in cazul in care nu sunt luate masuri urgente. Inflatia in crestere reprezinta o piedica in fata unor astfel de masuri drastice in ceea ce priveste politica Bancii Angliei, care a redus deja rata dobanzii de trei ori din decembrie pana acum.
"In ciuda faptului ca majoritatea analistilor vad o scadere dramatica a preturilor, gravitatea situatiei nu este in acest moment deloc extrema", a declarat Ian Perry, purtatorul de cuvant al RICS. "Adevarata problema este reducerea numarului de tranzactii imobiliare", a adaugat Perry.
Conform datelor furnizate de RICS, Irlanda de Nord a avut parte de cea mai rapida depreciere a preturilor la locuinte, avand in vedere ca circa o treime dintre cercetatori au raportat scaderi de peste 8% ale preturilor. Atat Anglia, cat si Wales au avut parte de un declin asemanator celui din Iranda de Nord, iar analistii care se ocupa de regiunea estica a Angliei, cat si cei din nordul si nord-vestul Marii Britanii au anuntat scaderi dramatice ale preturilor la locuinte.
Daca pana acum Scotia era singura regiune cu indicii imobiliari situati la valori pozitive, situatia s-a schimbat si aici.
Previziunile pentru perioada urmatoare au atins valori minime, iar interesul posibililor cumparatori a scazut cu cel mai rapid ritm din ultimii ani. Conform datelor furnizate de RICS, raportul dintre vanzarile incheiate si proprietatile aflate inca in vanzare, privit de unii economisti ca un indicator mai bun al situatiei pietei imobiliare, a atins cele mai joase cote din 1996.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO