Business Internaţional

Preţul certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră a crescut cu 310% în ultimele 16 luni

Preţul certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de...

Autor: Tudor Ionescu

26.08.2018, 18:09 402

Preţul certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de seră (ETS) a crescut cu 310% începând cu luna mai 2017 şi cu 120% de la începutul acestui an, se arată într-un raport publicat de Carbon Tracker.

Potrivit raportului, această creştere a preţurilor se datorează apropierii datei de 1 ianuarie 2019 - data scadentă intrării în vigoare a Rezervei pentru stabilitatea pieţei (MSR).

Odată intrat în vigoare, MSR va impune un număr limită de certificate pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Toate certificatele ce trec de acea limită vor fi eliminate automat de pe piaţă şi vor fi introduse într-o rezervă - de aici şi denumirea de „Rezervă pentru stabilitatea pieţei”.

Conform datelor Comisiei Europene, în luna mai existau 1,65 miliarde de certificate ETS, din care aproximativ 900 de milioane ar urma să fie retrase doar în 2019. Mecanismul este, însă, conceput să reducă numărul de certificate ETS cu 24% în fiecare an, până în 2023.

Conform estimărilor Carbon Tracker, în intervalul 2019-2023, cele mai afectate sectoare de aceste modificări vor fi cel aviatic şi cel energetic - cu precădere centralele bazate pe cărbune. Şi singurul mod prin care aceste sectoare se vor putea adapta la schimbări va fi prin trecerea de la cărbune la gaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO