Business Internaţional

Preţul aurului spulberă record după record. Este prea târziu să mai investim în acest metal preţios?

Preţul aurului spulberă record după record. Este prea târziu să mai investim în acest metal preţios?

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2011, 07:06 2191

Probleme economiei şi lumii financiare mondiale împing preţul aurului la maxime istorice, ceea ce ridică o întrebare întemeiată, scrie Jack Farchy, reporter pentru Financial Times: "Este prea târziu să cumpăr aur?".

Un lucru este cert, după o creştere de 550% a preţului în ultimul deceniu, mulţi investitori au sentimentul că aurul nu poate creşte mai mult, continuă ziaristul.

Întreabarea şi-o pun şi investitorii profesionişti, după saltul de 20% al preţului aurului din iulie şi până în prezent.

Amestecul de factori economici care favorizează creşterea cotaţiei aurului şi estimările diferite ale analiştilor privind evoluţia metalului preţios ridică o altă întrebare: cât de sus poate ajunge aurului?

Răspunsul va fi întotdeauna ca o bâjbâială în întuneric. Metoda preferată a traderilor este de a căuta precedente istorice. Problema este că aurul doboară record după record de când a ajuns, în 1980, la nivelul record de 850 de dolari pe uncie.

Analiştii şi "experţii" în aur încearcă, însă, să extrapoleze situaţia din 1980 la cea din prezent. Cele mai obişnuite calcule se fac ajustând preţul aurului în dolari la evoluţia preţurilor de consum din SUA. După aceste coordonate, preţul aurului din 1980 ar echivala azi cu 2.400-2.500 de dolari pe uncie, valoare urmărită de mulţi investitori în metale preţioase. Întradevăr, banca americană JPMorgan estimează că preţul aurului va ajunge la aceste niveluri până la sfârşitul acestui an.

Dar de ce ne-am rezuma doar la atât. Să mergem mai departe şi să ajustăm cotaţia la creşterea preţului producţiei. În aceste calcule, preţul din 1980 al aurului ar echivala în prezent cu 1.814 dolari pe uncie, spune Matthew Turner, analist la Mitsubishi.

Ajustat în funcţie de salariul mediu săptămânal din SUA, preţul ajunge la 2.383 dolari uncia.

Calculele pot merge şi mai departe. Ajustată la evoluţia PIB-ului pe cap de locuitor, cotaţia urcă la 3.377 dolari pe uncie. Ajustat la masa monetară din SUA, preţul ajunge la 3.800 de dolari.

Unii investitori mai îndrăzneţi mizează deja pe niveluri extreme ale preţului aurului.

Poate fi considerat pariul pe aur încă o alegere deşteaptă? Da, răspunde Farchy, deoarece preţurile ar putea creşte în continuare dacă economia mondială ajunge în locuri obscure nebănuite, iar investitorii intră în panică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO