Business Internaţional

Preţul aurului a luat-o razna: a ajuns la 1.300$, un nou maxim istoric

Autor: Cristina Rosca

26.09.2010, 23:50 17

Preţul argintului a urcat la maximul ultimilor 30 de ani pefondul deprecierii dolarului, care a condus la o creştere a cereriipentru metalele preţioase ca active alternative.

Aurul a avut o evoluţie similară, preţul depăşind pragul de1.300 de dolari uncia (46 de dolari, 35 de euro gramul).

Argintul s-a apreciat cu 27% anul acesta, iar aurul a câştigat18% faţă de începutul anului, depăşind performanţele obţinute deacţiuni, de titlurile de trezorerie şi de majoritatea metalelorindustriale, scrie Bloomberg.

La sfârşitul săptămânii trecute dolarul coborâse la cel maiscăzut nivel de după luna februarie în raport cu un coş valutaralcătuit din şase monede importante, în condiţiile în care bancacentrală americană (Fed) menţine costurile de creditare jos şi seapropie tot mai mult de noi măsuri de relaxare a politicii monetarepentru ajutorarea economiei.

Aurul şi argintul merg tot în sus

"Ai suficient spaţiu de manevră pe aur", a spus Michael Guido,directorul de vânzări pentru fonduri de hedging din cadrulMacquarie Bank din New York. "Nu există motiv de teamă că dobânzilevor creşte, iar dolarul s-a întors din nou pe declin. Argintul nu adoborât niciun record şi vom vedea o continuare a creşteriipreţului".

Contractele futures pe argint cu scadenţa în decembrie aucrescut în ultima zi a săptămânii trecute cu 18,6 cenţi, respectiv0,9%, înainte de a se stabili la un preţ de 21,399 dolari uncia (75de cenţi gramul) la bursa de mărfuri Comex din New York. În timpulaceleiaşi şedinţe bursiere, preţul a atins un nivel de 21,48dolari, maximul de după octombrie 1980.

Contractele futures pe aur cu livrare în decembrie s-au apreciatvineri cu 1,8 dolari, respectiv 0,1%, până la 1.298,1 dolari.Anterior, în aceeaşi zi metalul galben urcase până la un nivelrecord de 1.301,60 dolari.

În decursul săptămânii trecute, argintul a câştigat 2,8%. Întrimestrul al treilea, preţul a crescut cu 14%, îndreptându-seastfel spre al şaptelea trimestru consecutiv de creştere.

În cazul aurului, avansul săptămânal a fost de 1,6%. În perioadaiulie-septembrie câştigul a fost de 4,2%. Dacă trimestrul esteîncheiat pe plus, acesta ar deveni al optulea trimestru consecutivde creşteri.

Fed dă din nou drumul maşinii de tipăritdolari

"Aurul a atins un prag psihologic de 1.300 de dolari. Din acestmotiv unii vor încerca să îşi încaseze profitul", crede MatthewZeman, trader pe metale în cadrul LaSalle Futures Group dinChicago. "Aşteptaţi-vă ca preţul aurului să continue să crească. Nueste nimeni care să îi ţină piept. Fed dă drumul din nou maşinii detipărit bani, iar dolarul va avea de suferit din cauza asta."

Banca centrală americană a menţinut rata de politică monetarăîntre 0 şi 0,25% din decembrie 2008 şi a achiziţionat titlurigarantate cu împrumuturi ipotecare şi titluri de trezorerie învaloare de sute de miliarde de dolari în încercarea de a ajutaeconomia.

Săptămâna trecută strategii Fed au semnalat că banca centrală arputea cumpăra noi titluri, iar în condiţiile în care rata inflaţieieste mică, semn că pentru o perioadă prelungită de timp consturilede creditare vor rămâne jos.

"Dacă Fed anunţă că vrea inflaţie, oamenii au acum motive săcumpere aur", a spus Barry James, director executiv al JamesInvestment Research din Xenia, Ohio.

Aurul a atins un nivel record pentru a şasea oară în ultimeleşapte şedinte, iar investitorii caută o alternativă mai ieftină,argintul, spun analiştii.

"Când aurul ajunge la nivelul acesta, o să vezi o înlocuire", aspus Guido de la Macqarie. "Argintul va atrage la rândul săuatenţia dinspre baza industrială".

Atinge aurul 2.000 $ uncia?

La începutul deceniului uncia de aur era circa 300 de dolari.Aurul a devenit pentru cei mai mulţi investitori o plasă desiguranţă împotriva unor posibile crize, iar acest lucru a condusla o creştere masivă a preţului metalului galben. Nimeni nu pareînsă speriat de această evoluţie, ba mai mult, cumpărătorii seînghesuie şi spun că trendul ascendent va continua. La sfârşitulanului trecut, Jim Rogers, un investitor care a devenit cunoscutdupă ce a investit în materii prime, a estimat că o uncie de aur arputea ajunge să coste 2.000 de dolari (71 de dolari gramul).Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza mondială actuală,îl contrazicea însă pe Rogers, mărturisind despre afirmaţiaacestuia că este "total eronată". El argumenta că nu existăpresiuni inflaţioniste sau economice care să ducă pretul la 2.000dolari uncia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO