Business Internaţional

Presupusele fraude comise de Marine Le Pen au costat Parlamentul European 5 milioane de euro

Presupusele fraude comise de Marine Le Pen au costat...

Autor: Andrei Ionascu

27.04.2017, 15:59 102

Marine Le Pen ar fi utilizat fondurile destinate asistenţilor parlamentari pentru a plăti personalul angajat la formaţiunea de extremă-dreapta Frontul Naţional, între 2012 şi 2017.

Potrivit echipei juridice a Parlamentului European, Le Pen şi alţi 16 europarlamentari ai Frontului Naţional au cheltuit ilegal 4.978.122 de euro pe salarii, banii ajungând la persoane care nu au lucrat pentru instituţiile UE.

Estimarea iniţială a Parlamentului European a fost de 1,9 milioane de euro, dar avocatul Patrick Maisonneuve a confirmat pentru AFP actualizarea sumei.

Şefa de campanie a lui Marine Le Pen, Catherine Griset, a fost interogată îndelung de către anchetatori, înainte de a fi acuzată de ascunderea unor informaţii. Parlamentul European consideră că Griset este unul dintre angajaţii plătiţi în mod ilegal cu fonduri UE.

Marine Le Pen a negat acuzaţiile şi a refuzat să fie audiată în acest caz, denunţând o anchetă politică. Avocatul acesteia, Rodolphe Bosselut, a precizat că "aceste încălcări ale confidenţialităţii investigaţiei au o sincronizare perfectă, în condiţiile alegerilor prezidenţiale".

Miercuri, Parlamentul European a început procedurile care ar putea conduce la ridicarea imunităţii lui Marine Le Pen, pentru a permite continuarea investigaţiilor în privinţa presupusei remunerări fictive a asistenţilor unor eurodeputaţi francezi.

Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa va fi organizat în data de 7 mai, iar Emmanuel Macron (organizaţia civică În Mişcare!, social-liberală) şi Marine Le Pen (partidul Frontul Naţional, extremă-dreapta) sunt cei doi candidaţi. Macron a obţinut 24,01% din voturi în primul tur, fiind urmat de Le Pen, care a primit 21,30 %, conform rezultatelor definitive comunicate luni seară de Ministerul francez de Interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO