Business Internaţional

Preşedintele ucrainean afirmă că un plan de armistiţiu va fi semnat vineri în Belarus

Preşedintele ucrainean afirmă că un plan de...

Autor: Luminiţa Bogdan

04.09.2014, 18:02 254

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a anunţat că un plan pentru un armistiţiu în estul separatist al Ucrainei urmează să fie semnat vineri, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei, relatează AFP.

"Mâine, la Minsk, urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu", a declarat Poroşenko joi, cu ocazia summitului NATO de la Newport.

Grupul de contact, format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), va avea o reuniune vineri în capitala belarusă, la care vor participa şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.

"Dacă întâlnirea are loc, voi da instrucţiuni Statului Major pentru o încetare bilaterală a focului", a asigurat preşedintele ucrainean.

Liderii separatiştilor proruşi au anunţat, la rândul lor, pe site-ul oficial, că sunt dispuşi să ordone vineri încetarea focului, în cazul unui acord la Minsk. Liderii autoproclamatelor republici de la Doneţk şi Lugansk "sunt dispuşi să ordone o încetare a focului vineri, începând cu ora 15.00 (15.00, ora României) dacă se va ajunge la un acord şi reprezentanţii Ucrainei semnează un plan de soluţionare politică" a crizei, au anunţat ei.

Pe fondul unei posibile detensionări a situaţiei, mai multe explozii au avut loc joi în apropierea portului strategic ucrainean de la Mariupol, pe malul Mării Azov, au relatat jurnaliştii AFP, iar trupele ucrainene au anunţat că au loc confruntări cu blindate ale insurgenţilor.

Pe de altă parte, preşedintele Petro Poroşenko a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică urmează s- adopte o declaraţie la finalul summitului de la Newport, în care Alianţa îşi anunţă susţinerea pentru statele membre dispuse să oferă asistenţă militară Kievului, o decizie ce riscă să provoace criticile Moscovei.

"În declaraţia sa, NATO va susţine măsurile bilaterale din partea statelor membre în vederea acordării de asistenţă tehnico-militară Ucrainei. Este exact ceea ce aşteptam", a declarat Poroşenko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, un plan de pace în şapte puncte pentru soluţionarea conflictului din Ucraina şi a reafirmat că Rusia nu este implicată în violenţele care au provocat aproximativ 2.600 de morţi în aproape cinci luni.

Moscova se opune însă categoric unor legături mai strânse între NATO şi Ucraina, însă Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare la NATO, în urma "agresiunii" ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO