Business Internaţional

Presedintele NYSE, Richard Grasso, a demisionat

19.09.2003, 00:00 19



Presedintele Bursei de Valori din New York (NYSE), Richard Grasso, si-a inaintat demisia, miercuri, in contextul in care tot mai multi investitori, analisti si oficiali americani l-au indemnat sa ia o astfel de decizie, pe fondul scandalului cu privire la remuneratia sa, informeaza Reuters.



NYSE este o corporatie non-profit si nu este supusa aceluiasi regulament de transparenta ca alte companii publice.



Insa investitorii au fost socati, la sfarsitul lunii august, dupa ce institutia a anuntat ca Richard Grasso va primi compensatii de aproape 140 milioane de dolari. Doua saptamani mai tarziu, bursa a anuntat ca presedintele sau trebuie sa mai primeasca inca 48 de milioane de dolari, bani pe care acesta a refuzat sa ii primeasca.



Informatiile au starnit oprobriul public si au atras atentia Comisiei americane pentru Operatiuni Bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC).



Experienta lui Grasso nu a fost niciodata pusa la indoiala, insa vocile care ii cereau demisia au fost tot mai multe in ultimele zile, cele mai vehemente opinii fiind exprimate de fonduri nationale de pensii, politicieni si operatori bursieri.



In aceste conditii, Richard Grasso a capitulat in fata presiunii crescande si a demisionat in cadrul unei reuniuni de urgenta care a avut loc miercuri, dupa inchiderea bursei.



Cu putin timp inainte, NYSE anuntase ca Grasso a convocat o astfel de intalnire pentru saptamana viitoare.



In cadrul unei reuniuni ulterioare, care a avut loc miercuri seara, Consiliul de conducere l-a propus drept succesor temporar pe Larry Sonsini, director in cadrul NYSE si avocat renumit, care ar putea intari credibilitatea bursei din New York. Sonsini este directorul executiv al celei mai influente firme de avocatura din Silicon Valley, Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Surse apropiate institutiei au declarat ca Sonsini a refuzat oferta, situatie in care conducerea a decis sa foloseasca pentru moment structura administrativa existenta.



Cariera lui Richard Grasso in cadrul NYSE a inceput in urma cu 36 de ani, culminand cu preluarea postului de presedinte, in 1995.



Plecarea sa are loc la doi ani dupa ce Grasso a condus ceremonia de redeschidere a bursei din New York, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.



Scandalul in care este implicat a ridicat semne de intrebare cu privire la rolul dual al unei burse de valori, care trebuie sa reglementeze tranzactiile de pe piata si sa aduca profit investitorilor.



O serie de analisti considera ca plecarea presedintelui NYSE va da nastere unei dispute aprinse cu privire la modul de administrare a bursei de valori, unul dintre punctele principale de controversa fiind modul de remunerare a angajatilor.



William Donaldson, presedintele SEC, a anuntat, miercuri, ca va analiza structura interna de conducere a NYSE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO