Business Internaţional

Preşedintele Indoneziei propune în mod oficial mutarea capitalei pe insula Borneo

Preşedintele Indoneziei propune în mod oficial mutarea...

Autor: Mircea Olteanu, Mediafax

16.08.2019, 14:31 930

Preşedintele indonezian Joko Widodo a propus în mod formal Parlamentului un plan ce prevede mutarea capitalei ţării, de la Jakarta pe insula Borneo, informează postul Al Jazeera.

Într-un discurs rostit în ajunul celebrării independenţei Indoneziei, preşedintele Joko Widodo a cerut Parlamentului "permisiunea de a muta capitala naţională pe Kalimantan", numele porţiunii indoneziene a insulei Borneo, însă fără să menţioneze o locaţie exactă a noii capitale.

Cu o populaţie totală de aproximativ 30 de milioane de oameni, inclusiv zona metropolitană, Jakarta se confruntă cu o serie de probleme grave, de la risc crescut de inundaţii la supraaglomerare şi poluare.

Extracţia necontrolată de apă din subteran a provocat scufundarea alarmantă a unor părţi din oraş.

Mai mult potrivit estimărilor, congestiile din trafic din Jakarta cauzează pierderi de aproximativ 6,5 miliarde de dolari pe an.

Totodată, potrivit unui raport al companiei Inrix, Jakarta este al 12-lea cel mai poluat oraş din lume.

În luna aprilie, când Joko Widodo şi-a anunţat pentru prima dată planul, ministrul Planificării Dezvoltării, Bambang Brodjonegoro, a estimat că procesul de mutare a capitalei ar putea dura până la 10 ani.

Cotidianul Kompas a relatat anterior că Guvernul indonezian analizează trei potenţiale oraşe pentru noua capitală: Palangkaraya din provincia Kalimantanul Central, Tanah Bumbu Regency din Kalimantanul de Sud şi Penajam din Kalimantanul de Est.

Joko Widodo care a câştigat un nou mandat după scrutinul prezidenţial indonezian din luna aprilie, a promis în timpul campaniei electorale că va lua măsuri pentru a stimula mai uniform dezvoltarea economică şi în afara insulei Java, unde se află capitala ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO