Business Internaţional

Preşedintele contestat al Venezuelei, Nicolas Maduro, avertisment sumbru: Istoria se poate repeta în cazul Războiului din Vietnam

Preşedintele contestat al Venezuelei, Nicolas Maduro,...

Autor: Mihai Draghici

04.02.2019, 15:41 134

O eventuală intervenţie militară americană în Venezuela ar genera pentru Statele Unite o situaţie similară cu războiul din Vietnam, avertizează preşedintele contestat Nicolas Maduro, citat de BBC News online.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat postului tv CBS că o intervenţie militară în Venezuela rămâne o "opţiune".

În replică, Nicolas Maduro a afirmat: "Donald Trump trebuie să se oprească! Face greşeli prin care îşi va păta mâinile de sânge şi va avea mandatul pătat de sânge. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii, altfel veţi va repeta Vietnamul în America Latină?"

Întrebat într-un interviu dacă situaţia de criză din Venezuela poate conduce la război civil, Maduro a precizat: "Nu poate răspunde nimeni cu certitudine la această întrebare. Totul depinde de nivelul de nebunie şi de agresivitate al imperiului nordic şi al aliaţilor occidentali. Noi cerem să nu intervină nimeni în afacerile noastre interne şi ne pregătim să ne apărăm ţara".

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile".

În decembrie 2018, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a declarat că John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, coordonează un plan al Statelor Unite de invadare a Venezuelei. Relaţiile Venezuelei cu Statele Unite sunt tensionate de mulţi ani.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îl consideră pe Nicolas Maduro preşedintele legitim al Venezuelei. Kremlinul a avertizat Statele Unite că ingerinţele în Venezuela sunt "inacceptabile", catalogând drept "extrem de periculoase" declaraţiile oficialilor americani privind o posibilă intervenţie militară. Rusia a acuzat Statele Unite că susţin protestele care au generat de câţiva ani o criză politică gravă în Venezuela. China, Turcia, Siria şi Iranul au exprimat susţinere pentru regimul Nicolas Maduro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO