Business Internaţional

Preşedintele Chinei a ieşit la plimbare prin Beijing ca să spulbere mitul poluării "airpocalypse"

Preşedintele Chinei a ieşit la plimbare prin Beijing ca...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

25.02.2014, 12:51 2464

Imagini în care şeful statului apare plimbându-se pe străduţe din vechiul Beijing şi discutând cu trecători circulau intens pe Internet şi alimentau o dezbatere, deja foarte puternică, cu privire la această "apocalipsă".

Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM 2,5), cele mai nocive, a depăşit în ultimele zile 400 de micrograme pe metrul cub, potrivit Ambasadei Statelor Unite.

Este vorba despre o depăşire de 16 ori a limitei maxim admise de 25 de micrograme preconizate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru o expunere de 24 de ore.

Străzile oraşului rămân acoperite de o ceaţă groasă, gri, care estompează conturul imobilelor situate la câteva sute de metri unele de altele şi prin care lumina soarelui nu reuşeşte să pătrundă.

La celebra Universitate din Beijing, statuilor intelectualilor chinezi Li Dazhao, Cai Yuanpei şi Chen Daisun dar şi a scriitorului spaniol Cervantes le-au fost puse măşti de protecţie, potrivit unor fotografii care circulă pe Internet.

"Este un protest tăcut", scrie un utilizator pe site-ul de microblogging Sina Weibo.

Preşedintele Xi Jinping s-a plimbat, însă, fără mască, în Nanluoguxiang, un cartier foarte popular cu restaurante şi buticuri, la sud de Turnul Tobei.

Este vorba despre o ieşire foarte bine orchestrată, sub obiectivele camerelor de luat vederi ale televiziunilor.

Xi Jinping a provocat deja emoţie în rândul locuitorilor capitalei la sfârşitul lui decembrie, când a efectuat o vizită-surpriză într-un mic restaurant, pentru a cumpăra nişte carne de porc - o apariţie menită să-l prezinte ca pe un conducător "apropiat de popor", dar care a provocat scepticism multor navigatori pe Internet.

În afară de Beijing, norul gros de poluare atmosferică afecta în ultimele zile aproximativ 15% din teritoriul chinez, alimentat de o activitate puternică a centralelor cu cărbune în plină iarnă, au anunţat autorităţile, avertizând că smogul va începe să se disipeze abia de joi.

Problemele de mediu urmează să fie abordate la începutul lui martie în cadrul unei reuniuni a Adunării Naţionale Populare (Parlamentul chinez), în vederea unor hotărâri de Guvern, potrivit presei oficiale.

Cea de a doua economie mondială obţine peste 70% energie prin combustia cărbunelui. Potrivit Greenpeace, 570 de centrale pe cărbune sunt programate sau se află în cosntrucţie în China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO