Business Internaţional

Preşedintele celei mai bune echipe de fotbal europene ar putea ajunge la închisoare

Preşedintele celei mai bune echipe de fotbal europene ar...

Autor: Octavian Calei

02.05.2013, 13:10 1030

O anchetă a fiscului din Germania a scos la iveală că Uli Hoeness, preşedintele echipei de fotbal Bayern Munich, nu şi-a declarat toate veniturile, acesta devenind pasibil de închisoare în condiţiile în care evaziunea fiscală a devenit un subiect politic sensibil pentru nemţi, scrie Quartz.

Bayern Munich este probabil la ora actuală cea mai bună echipă de fotbal din Europa, miercuri câştigând meciul cu Barcelona şi avansând în finala ligii de fotbal europeană.

Hoeness se află sub investigaţia autorităţilor germane pentru că nu a declarat 2,5 milioane de euro dintr-un cont bancar din Elveţia. Cazul a devenit emblematic pentru panica nemţilor care creşte pe măsură ce Europa denunţă structurile bancare offshore.

„Mă simt de parcă am fost catapultat în cealaltă parte a societăţii. Desigur, sunt de vină. Am intrat în multe belele, dar nu sunt o persoană rea”, a declarat  Hoeness pentru Die Zeit.

Hoeness, cu o carieră ce include o victorie în Cupa Mondială, a reuşit să facă din Bayern Munich un colos în valoare de 1,3 miliarde de dolari, a cincea echipă ca valoare din lume, potrivit Forbes.

Potrivit unui reportaj Der Spiegel, patronul Bayern Munich a luat 5 milioane de mărci (2,56 mil. euro) de la şeful Adidas, Rober Louis-Dreyfus, pe care i-a depozitat într-un cont la banca Vontobel din Zurich, instituţie financiară cunoscută pentru discreţie. Ulterior, banca i-a acordat un împrumut de 15 milioane de mărci, pentru care Louis-Dreyfus a garantat. Hoeness a investit o mare parte din bani în acţiuni şi în pariuri pe valute, iar câştigurile obţinute nu le-a declarat autorităţilor fiscale din Germania.

Hoeness a completat în grabă un formular rectificativ şi l-a depus la fisc plătind 3,2 milioane de euro taxe. Formularul fusese completat cu greşeli şi judecătorii au deschis o investigaţie care a scos la iveală alte nereguli. Dacă procurorii decid că Hoeness a ascuns şi alte informaţii, ar putea ajunge la închisoare.

Situaţia creată este sensibilă pentru guvernul condus de Angela Merkel care s-a opus unei iniţiative de a schimba informaţii cu Elveţia. De asemenea, Merkel s-a afişat în public cu Hoeness, iar de când scandalul a ieşit la suprafaţă, partidul ei a scăzut în ochii alegătorilor care vor merge la urne în această toamnă.

Miza este importantă, companii mari fiind implicate indirect în scandal. Adidas ar fi folosit un stimulent în lupta cu Nike pentru a deveni sponsorul echipei Bayern Munich. De asemenea, Volkswagen deţine o parte semnificativă din acţiunile clubului de fotbal şi joacă un rol important în conducere. Surse apropiate situaţiei susţin că principalii sponsori şi directori ai clubului îi vor cere lui Hoeness să demisioneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO