Business Internaţional

Presedintele British Petroleum, in locul lui Prodi?

25.06.2004, 00:00 11

Peter Sunderland, presedintele irlandez al companiilor British Petroleum si Goldman Sachs International, este ultimul nume vehiculat pentru pozitia presedinte al Comisiei Europene, arata Financial Times.
Sunderland, in varsta de 58 de ani, a confirmat ca numele sau a fost luat in discutie, printre altele, de catre Bertie Ahern, primul ministru al Irlandei si presedintele actual al Uniunii Europene. Diplomatii irlandezi au sustinut ca nici Sutherland, nici potentialii sai rivali nu au reusit sa stranga suficienti sustinatori.
Printre numele luate in discutie se afla si Jose Manuel Durao Barroso, primul ministru portughez de orientare politica de centru-dreapta, Pat Cox, presedintele irlandez al Parlamentului European sau Javier Solana, responsabilul cu problemele externe ale Uniunii Europene.
Ahern, aflat in Tokyo pentru un summit la care participa membrii Uniunii Europene si reprezentantii japoniei, este al insusi vazut ca un posibil candidat, dar situatia sa se va clarifica pana la sfarsitul saptamanii. 
Lupta este dechisa oricarui rezultat dupa neintelegerile dintre statele membre la ultima intalnire de saptamana trecuta din Bruxelles, asupra cui va succede lui Romano Prodi la conducerea Comisiei Europene, dupa incheierea mandatului sau, din 31 octombrie.
Guy Verhofstadt, primul ministru belgian, si Chris Patten, britanicul insarcinat cu relatiile externe ale Uniunii Europene, s-au retras dupa ce candidaturile lor au fost blocate de contestatiile din cadrul summit-ului. Ahern va petrece urmatoarele zile discutand cu lideri din cadrul Uniunii in efortul de a identifica un candidat care ar putea rezolva impasul creat. Ulterioare discutii vor fi purtate si in cadrul summit-ului Nato de saptamana viitoare.
Sutherland, care a ocupat si functia de sef al comisiei pe probleme de concurenta, precum si fost conducator al Organizatiei Mondiale a Comertului, este in momentul de fata un om de afaceri de succes. Numele sau a aparut si in lupta pentru functia suprema din cadrul Comisiei Europene in 1994, dar nu a primit sprijin suficient din partea guvernului irlandez la momentul respectiv.
"Nimeni nu s-ar gandi, macar, sa accepte postul de presedinte al Comisiei, care este una din cele mai dificile slujbe din lume, fara o decizie consesuala si din toata inima din partea Consiliului Europei", a declarat Sutherland intr-o conferinta de presa desfasurata marti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO