Business Internaţional

Preşedintele american Joe Biden: SUA nu sprijină independenţa Taiwanului

Preşedintele american Joe Biden: SUA nu sprijină...

Autor: Petru Mazilu

13.01.2024, 18:34 91

Preşedintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite ale Americii nu sprijină independenţa Taiwanului. Declaraţia a fost făcută după ce sâmbătă taiwanezii au ales un nou preşedinte. Este vorba despre Lai Ching-te care sprijină autonomia, potrivit Reuters.

Alegerile de sâmbătă, din Taiwan, s-au încheiat cu victoria candidatului partidului de guvernământ. Este a treia victorie la rând a Partidului Democrat Progresist (DPP), ceea ce constituie o premieră pentru ţara asiatică.

„Nu susţinem independenţa”, a spus preşedintele american Joe Biden, când a fost întrebat despre alegerile de sâmbătă din Taiwan.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, Washingtonul a avertizat că „ar fi inacceptabil” ca „orice” ţară să se amestece în alegeri.

Americanii sunt cei mai importanţi susţinători internaţionali şi furnizori de arme pentru Taiwan. Asta deşi SUA şi Taiwan nu au legături diplomatice oficiale.

China pretinde că insula Taiwan îi aparţine şi este de aşteptat să intensifice presiunile asupra politicienilor taiwanezi. Taiwan, însă, respinge pretenţiile Chinei şi continuă să-şi promoveze autonomia.

Administraţia Biden se teme că alegerile, tranziţia şi noua administraţie vor escalada conflictul cu Beijingul. În ultimele luni, Joe Biden a depus eforturi pentru a îmbunătăţi relaţiile cu China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO