Business Internaţional

Preşedinte pe viaţă: Vladimir Putin a promulgat legea care l-ar putea ţine la Kremlin până în 2036

Preşedinte pe viaţă: Vladimir Putin a promulgat legea...

Autor: Dorin Oancea

06.04.2021, 08:27 226

Preşedintele Vladimir Putin a semnat legea care l-ar putea menţine în funcţie la Kremlin până în 2036, a anunţat guvernul rus, citat de Reuters

Legislaţia îi permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de şase ani, odată cu încheierea actualului mandat, în 2024. Legea vine după modificările aduse constituţiei anul trecut.

Aceste schimbări au fost susţinute într-un vot public vara trecută şi i-ar putea permite lui Putin, în vârstă de 68 de ani, să rămână la putere până la vârsta de 83 de ani. În prezent, Putin se află în al doilea mandat consecutiv ca preşedinte şi al patrulea în total.

Reforma, pe care criticii o consideră o lovitură de stat constituţională, a fost împachetată cu o serie de alte amendamente care ar fi trebuit să obţină sprijinul popular, cum ar fi protecţia pensiilor.

Legea promulgată de Putin limitează funcţia oricărui viitor preşedinte la două mandate, dar îi resetează numărul de mandate. Actul normativ împiedică pe oricine care deţine cetăţenie străină să candideze pentru Kremlin.

Legislaţia a fost adoptată în camerele inferioare şi superioare ale parlamentului luna trecută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO