Business Internaţional

Preşedinte ales prin poştă: Partidul aflat la putere în Polonia vrea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate prin poştă, în contextul COVID-19, chiar dacă opoziţia şi-a suspendat campania

Preşedinte ales prin poştă: Partidul aflat la putere...

Autor: Alex Ciutacu

31.03.2020, 21:40 390

Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere în Polonia, vrea ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare prin intermediul serviciului poştal, întrucât nu vor ca acestea să fie amânate din cauza carantinei impuse de criza coronavirusului, potrivit FT.

La fel ca alte ţări din UE, Polonia este în carantină în cea mai mare parte, ca rezultat al măsurilor luate pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Ţara a interzis deja adunările publice, a închis hotelurile, parcurile şi celelalte locuri publice, însă momentan nu a ordonat închiderea magazinelor non-esenţiale.

Andrzej Duda, actualul preşedinte din Polonia şi candidatul partidului Lege şi Justiţie, se poziţionează ca învingător în sondajele recente, însă partidul pare a fi extrem de sensibil la ideea de a amâna alegerile.

De aceea, partidul Lege şi Ordine a publicat astăzi un proiect de lege prin care vrea ca cetăţenii să voteze prin poştă – însă doar de data aceasta.  

Partidul Lege şi Ordine a încercat deja să propună ca cei bătrâni şi cei aflaţi în carantină să voteze prin poştă, însă modalitatea în care au făcut-o a fost criticată, întrucât aceştia au introdus ideea la miezul nopţii, ca o notă scurtă la prezentarea unui pachet de stimulare eocnomică.

Mutarea a fost cu atât mai criticată de opoziţie cu cât curtea constituţională din Polonia a ordonat anterior ca legea electorală să nu poată fi schimbată în ultimele şase luni dinaintea alegerilor.

Principalul candidat al opoziţiei a decis să îşi suspende campania şi le cere alegătorilor să boicoteze alegerile.

Polonia a înregistrat până acum 2.215 cazuri de coronavirus şi 32 de decese cauzate de COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO