Business Internaţional

Presa occidentală scoate la lumină dedesubturile „capitalismului“ de palat made in China

Wang Jianlin, preşedintele şi acţionarul majoritar al Dalian Wanda

Wang Jianlin, preşedintele şi acţionarul majoritar al Dalian Wanda

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2015, 00:03 1609

Cel mai bogat om din China a recunoscut că un membru al familiei preşedintelui Chinei Xi Jinping a fost acţionar al companiei sale, dar a negat că prin această legătură a primit favoruri politice, scrie Financial Times.

Wang Jianlin, preşedintele şi acţionarul majoritar al Dalian Wanda, cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China şi cel mai mare operator de cinematografe din lume, a confirmat informaţii publicate de Bloomberg şi de The New York Times care spun că Deng Jiagui, cumnatul preşedintelui Xi, a fost acţionar la grupul său. El a insistat însă că Deng şi-a vândut participaţia înainte de IPO-ul companiei din decembrie.

Wang nu a spus nimic despre alţi membri ai comitetului central al Partidului Comunist despre care revista The Times a scris în aprilie că aveau acţiuni la Dalian Wanda prin intermediul unor membri de familie sau prin asociaţi de afaceri.

Veştile au trimis unde de şoc în China, unde poveşti despre aceste legături între afaceri şi politică au devenit subiecte extrem de sensibile mai ales în contextul campaniei anticorupţie demarate de Xi în 2012.

„Wanda nu are legături cu politica. Ne datorăm creşterea rapidă modelului de afaceri inovativ şi managementului performant“, le spunea Wang într-un discurs ţinut la Universitatea Harvard.

În 2012 Bloomberg a raportat pentru prima dată că o companie cu legături cu Deng a achiziţionat o participaţie de 0,8% la Dalian în 2009.

În aprilie anul acesta, The Times a publicat mai multe detalii despre această afacere şi dovezi că alţi patru membri ai comitetului central au legături financiare cu Dalian prin intermediul familiilor lor şi asociaţilor de afaceri. Wang a spus în ianuarie 2009 că firma de investiţii a lui Deng, Qinchuan Dadi, a fost una dintre companiile care au participat la plasarea de acţiuni ale subsidiarei de proprietăţi comerciale a Wanda. Dar înainte de acest IPO, spune Wang, Deng şi-a vândut toate acţiunile. „Acest incident demonstrează că preşedintele Xi nu este doar strict în conducerea companiei noastre, dar este chiar mai scrupulos în ceea ce priveşte afacerile de familie“, a explicat omul de afaceri chinez. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO