Business Internaţional

Presa maghiară: Guvernul Ungariei dă pe tăcute afară din ţară companiile străine din sectorul materialelor de construcţii

Presa maghiară: Guvernul Ungariei dă pe tăcute afară...

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2023, 21:33 991

Când penuriile de materiale de construcţii au lovit Europa în timpul şi după pandemia de COVID-19, gu­vernul Ungariei a lansat mai multe anchete vizând distribuitori şi pro­ducători pentru a afla dacă vreunul speculează momentul pentru creşte preţurile artificial.

Investigaţiile n-au găsit nereguli grave. Acum Budapesta înlătură com­paniile străine din acest sector. G7, un site de ştiri economice, scrie că guvernul ungar şi-a găsit inamicul din lumea afacerilor pentru această toamnă. Din septembrie, adminis­tra­ţia Orbán va lua măsuri suplimentare împotriva companiilor străine care produc materiale de construcţii.

Scopul este să-i forţeze pe aceşti jucători să părăsească Ungaria. Potri­vit G7, acesta este motivul pentru care administraţia Orbán a introdus acum doi ani aşa-numita redevenţă mi­nieră şi a extins-o anul acesta. În luna mai, guvernul a  acordat statului drepturi de preemţiune pentru mai multe tipuri de materiale de con­struc­ţii.

În cele din urmă, în iulie, au fost amendaţi mai mulţi jucători străini din sector cu o taxă de cotă pentru dioxid de carbon. Hvg.hu a scris că este în curs de elaborare un nou proiect de lege care ar acorda drepturi de preempţiune statului nu numai pentru unele materiale de construcţii, ci şi pentru companiile care le produc.

În baza planului legislativ al mi­nis­terului construcţiilor şi transpor­turilor, negocierile despre proiect vor începe în octombrie. Cu toate aces­tea, probabil că parlamentul nu va accepta proiectul de lege anul acesta. Guvernul a spus de mai multe ori că îşi propune să convingă companiile dominante germane şi austriece din sectorul producţiei de materiale de construcţii să părăsească Ungaria.

Scopul pe termen lung este reali­zarea proiectelor de construcţii cu ma­­te­riale de construcţii produse lo­cal, cu contribuţia firmelor maghiare. Dar nici János Lázár, ministrul res­pon­sabil de acest sector, nu a menţionat forţa de muncă maghiară. Budapesta are planuri ambiţioase de a facilita anga­jarea a sute de mii de muncitori din ţări non-UE, deoarece prea mulţi maghiari lucrează în Austria, Germa­nia sau Marea Britanie iar aceştia nu s-ar întoarce niciodată acasă pentru salariile mici de acolo.

Probabil de aceea Wizz Air se extinde spre est şi lansează zboruri regulate spre, de exemplu, metropole din Asia Centrală.

Companiile străine înregistrează deja pierderi. Ministrul Lázár a spus că ar dori să ajute companiile maghiare să obţină avantaje de piaţă şi să-şi cumpere concurenţii străini. Presa germană a scris şi despre intenţiile guvernului ungar. În aprilie, Der Spiegel a notat că era cooperării dintre guvernul Orbán şi companiile germane s-a încheiat. Ziarul german au citat un politician creştin-democrat, pe Günther Krichbaum, care a spus că guvernul Orbán încearcă să-şi atingă obiectivele folosind metode mafiote. În primul rând, administraţia introduce reguli care produc pierderi companiilor străine. Apoi apar oligarhi apropiaţi guvernului şi fac o ofertă de nerefuzat. Articolul a menţionat două exemple. Unul este Duna-Dráva Cement (proprietari: Heidelberg Materials şi Schwenk Zement), iar celălalt este E.ON. Proprietarii celui dintâi au spus că sunt pregătiţi pentru luptă într-un mediu ostil. Şi guvernul este hotărât să câştige aşa-numitul „război al cimentului“ şi se aşteaptă la atacuri aprige din partea Austriei şi Germaniei. Unele afaceri ale familiei lui Orban au ca obiect de activitate chiar construcţiile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO