Business Internaţional

Presa americană acuză ExxonMobil şi pe Donald Trump de fals în crearea de locuri de muncă

Presa americană acuză ExxonMobil şi pe Donald Trump de...

Autor: Catalina Apostoiu

09.03.2017, 00:04 481
În condiţiile în care preşedintele ame­rican Donald Trump îşi asumă meritul creării a 45.000 de noi locuri de muncă de către Exxon, un ziar american arată că angajamentul companiei era vechi de patru ani, scrie Deutsche Welle.

Promisiunea gigantului american din domeniul energiei ExxonMobil privitoare la investiţii noi de 20 miliarde de dolari în 10 ani fusese deja exprimată în 2013, anunţa la începutul săptămânii The Washington Post. Exxon anunţase anterior că va crea 45.000 de noi locuri de muncă în mai multe state americane din sud. Compania a declarat că 12.000 de locuri de muncă permanente şi 35.000 de locuri de muncă în construcţii sunt avute în vedere, multe dintre acestea bine plătite, cu aproximativ 100.000 de dolari pe an în medie.

Preşedintele american şi-a asumat rapid meritul creării noilor poziţii, spunând că acesta este un alt exemplu al modului în care companiile americane readuc locurile de muncă pe plan local.

Într-un video postat pe social media, Trump a insistat că decizia se „dato­rează în mare măsură politicilor acestei noi administraţii“.

Însă Washington Post a intervievat un analist din sectorul petrolier, care a ca­racterizat anunţul Exxon ca neconst­i­tuind „nimic nou sau demn de o ştire“.

„O mulţime de companii din diverse industrii îşi laudă eforturile de creare de locuri de muncă în SUA pentru a se pune bine cu administraţia Trump, chiar dacă acest proces nu are prea mult sau nimic de-a face cu politicile Washing­tonului. Acesta este pur şi simplu un astfel de exemplu“, a declarat Pavel Mol­chanov, de la firma de investiţii Ray­mond James, pentru ziarul american. Mai mult de-atât, ziarul a dez­văluit că o declaraţie de presă a Casei Albe copiase aproape în întregime un paragraf din declaraţia ExxonMobil privitoare la investiţii.

Printre companiile care au anunţat locuri de muncă „noi“ în ultimele luni s-au numărat giganţii tech Intel şi Amazon, lanţul de supermarketuri Wal-Mart, producătorul auto american GM şi gigantul din sectorul apărării Lockheed Martin.

Însă multe din aceste firme au de asemenea planuri ambiţioase de automatizare a poziţiilor din retail, producţie şi distribuţie.

În ianuarie, Wall Street Journal arăta că multe din investiţiile şi locurile de muncă cu care se laudă firmele au fost plănuite înaintea alegerilor din noiembrie.

În pofida insistenţei lui Trump că „există un incredibil sentiment de optimism la nivel naţional în acest moment“, producătorul auto GM a confirmat recent că va elimina 1.100 de locuri de muncă la fabrica sa din Lansing, Michigan. WSJ a scris că producătorul a tăiat aproximativ 4.400 de locuri de muncă în şase luni.

Unii specialişti cred că administraţia Trump va avea dificultăţi în a-şi respecta angajamentul de a „readuce în ţară milioane de locuri de muncă“ din cauza gradului în creştere de automatizare şi competiţiei din afară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO