Business Internaţional

Preotul care între botezuri şi înmormântări joacă la bursă. Biblia sa: „Investitorul inteligent“

Foto: Shutterstock

Autor: CătăIina Apostoiu

27.10.2015, 20:31 3176

În întreaga lume există mii de fonduri de hedging, însă numai unul este condus de un preot, care se laudă cu abilitatea de a face pariuri câştigătoare pe acţiuni în­tre botezuri, înmormântări şi slujbe du­mi­nicale, scrie The Wall Street Journal.

Emmanuel Lemelson, preot în Keene, New Hampshire, spune că viaţa sa s-a schimbat complet de când a descoperit Cartea. Spunând acest lucru, acesta se referă la „The Intelligent Investor“ (Investitorul inteligent), de Benjamin Graham.

„Toată viaţa am intuit încotro se îndreaptă lucrurile înainte ca acestea să se întâmple. Cred că este un dar de la Dum­nezeu“, declară Lemelson, în vârstă de 39 de ani.

Fondul său aflat la început, Amvona Fund, este doar o picătură dintr-un univers de 3.000 de miliarde de dolari slab reglementat, unde oricine se poate au­to­inti­tula manager de fonduri de he­dging. Lemelson a câştigat destul în ulti­mii ani pentru a putea duce o viaţă du­blă.

Fondul Amvona, creat în urmă cu trei ani, administrează aproximativ 20 milioane de dolari, sau aproape dublul acestei sume dacă sunt incluşi banii împrumutaţi. Fondul percepe un comision de performanţă de 25%, cu mult peste nivelul normal perceput de fondurile de hedging.

Lemelson pariază de obicei pe acţiuni relativ necunoscute care cresc. Strategia a fost una câştigătoare timp de câţiva ani în condiţiile în care acţiunile companiilor cu o capitalizare redusă au înregistrat câştiguri constante. Randamentul total de la lansare până în 2015 s-a ridicat la 150%, aproximativ triplul randamentului adus de indicele S&P 500 în aceeaşi perioadă.

Nerăbdător să se extindă, Lemelson a făcut anul trecut neobişnuitul pas de a emite o declaraţie de presă în care se lăuda că fondul său este printre primele cinci din baza de date BarclayHedge, care clasifică managerii de fonduri de hedging după performanţă.

Cea mai importantă poziţie a Amvona, Apple, i-a adus însă mana­ge­rului prima serie prelungită de pierderi, spun surse familiare cu situaţia. Fondul a înregistrat o scădere de 3% în prima parte a acestui an. Fondul a încetat să-şi mai raporteze perfor­man­ţele către BarclayHedge în această vară.

Lemelson spune că le cere in­vestitorilor săi, printre care se numără 14 familii, să urmeze două reguli: să se roage pentru fond şi să nu ia în seamă performanţa pe termen scurt.

„Nu ştiu în ce investeşte şi nu vreau să ştiu“, spune Bob Resinger, un fost manager în telecom şi investitor în fond. El arată că are încredere în Lemelson prin prisma a „ceea ce reprezintă acesta“.

Fondurile de hedging cu active sub 150 milioane de dolari sunt scutite de verificări periodice din partea SEC.

„Apucăturile“ capitaliste ale preo­tului nu sunt pe placul tuturor. „Nu prea ia în seamă părinţii bisericii, care spun că este foarte periculos să fii bogat“, spune Douglas Meeks, profesor la Vanderbilt Divinity School.

La început, enoriaşii nu prea au avut idee cu ce se ocupă mai exact preotul în timpul său liber.

Mai apoi, au apărut unele dovezi ale avuţiei sale. Soţia sa conduce un SUV Cadillac Escalade, iar el colecţionează motociclete.

Nu-l deranjează dacă biserica uită să-i plătească cei 300 de dolari pe săptămână. „Să nu fim săraci pentru că pretindem că suntem pioşi“, spune acesta.

Lemelson a încercat în mare parte a vieţii sale să ducă un trai mai bun. Înainte de a deveni preot, acesta a avut un website, cu aceeaşi denumire, Amvona, prin care comercializa echipamente foto cu preţuri reduse în China.

Preoţii greco-ortodocşi se pot căsători şi pot avea o a doua slujbă. Lemelson, care este căsătorit şi are patru copii, spune că nu şi-ar permite să rămână preot fără activitatea sa din domeniul fondurilor de hedging.

Lemelson spune că mulţi sfinţi au fost bogaţi şi şi-au putut dona câştigurile celor mai puţin norocoşi, iar el intenţionează să facă acelaşi lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO