Business Internaţional

Premierul Viktor Orban: Ungaria poate deveni în patru ani cea mai industrializată ţară din Europa

Compania Mercedes-Benz a anunţat că va adăuga un al treilea schimb la fabrica sa de la Kecskemét şi va angaja 500 de oameni

Compania Mercedes-Benz a anunţat că va adăuga un al treilea schimb la fabrica sa de la Kecskemét şi va angaja 500 de oameni

Autor: Daniela Stoican

20.03.2014, 00:02 2491
Ungaria are şanse bune să devină în următorii patru ani cea mai industrializată ţară din Europa, a afirmat premierul maghiar Viktor Orban, care a explicat că ţara sa ocupă în prezent locul trei în Uniunea Europeană ca nivel de industrializare, după Germania şi Republica Cehă, scrie Politics.hu.

Producţia industrială reprezintă 23% din Produsul Intern Brut al Ungariei, faţă de media de 15% din PIB în UE, a spus Orban. El a explicat că grupurile străine mari din industrie sunt un factor obligatoriu pentru dezvoltarea industriei maghiare, dar că ar fi mai mulţumitoare inaugurarea unei investiţii autohtone. Orban a făcut afirmaţiile la deschiderea unui centru de reciclare de electronice deţinut de o firmă ungară la Karcag, în estul ţării.

„Trebuie să fie create mai multe parcuri industriale pentru ca investiţiile industriale să fie direcţionate înspre ele”, a spus premierul.

Printre cele mai recente investiţii anunţate de investitori străini în Ungaria se numără planul grupului american Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din lume, de a dubla capacitatea fabricii pe care o deţine în oraşul maghiar Székesfehérvá. Alcoa va investi aici 13 mi­lioane dolari (9,3 milioane euro) pentru a extinde capacitatea fabricii în care produce jante din aluminiu. De asemenea, conglomeratul industrial american General Electric a inaugurat la Fot, lângă Budapesta, o fabrică de 8.000 metri pătraţi unde va produce tablouri de control pentru centrale electrice.  General Electric este cel mai mare investitor american din Ungaria, cu 12 fabrici.

Compania germană Mercedes-Benz, al treilea producător de autovehicule de lux ca mărime la nivel mondial, a anunţat ieri că va adăuga un al treilea schimb la fabrica sa de la Kecskemét şi va angaja 500 de oameni pentru a ţine pasul cu creşterea cererii, conform Portfolio.hu.

Grupul-părinte al Mercedes, Daimler, a investit 800 milioane de euro în deschiderea fabricii de la Kecskemét în 2012.

 

Preşedintele parlamentului ungar spune că Ungaria a fost în pragul falimentului în 2010

În 2010, când partidul de guvernământ Fidesz a venit la putere, Ungaria era în pragul falimentului, iar noul guvern a moştenit de la precedentul o datorie de 500 miliarde forinţi (1,6 miliarde euro), a declarat preşedintele Parlamentului Laszlo Kover.

Actualul guvern nu doar că a salvat ţara de la falimentul economic şi financiar, ci a şi adus-o înapoi pe calea creşterii, a adăugat Kover. El a mai spus că economia Ungariei a crescut cu 2,7% în ultimul trimestru din 2013 şi că experţii UE se aşteaptă ca Ungaria să aibă o creştere de peste 2% în viitor. Pentru luna aprilie sunt programate alegeri legislative.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO