Business Internaţional

Premierul Ungariei: Economia isi revine

16.05.2007, 18:23 17

"Economia Ungariei si-a revenit gradual din cea mai grea si complicata perioada din istoria sa", a declarat premierul Ferenc Gyurcs?ny la inceputul acestei saptamani, scrie Budapest Business Journal.
"Deficitul fiscal impreuna cu rata inflatiei s-au micsorat potrivit planului si acum ca economia gri a fost eliminata gradual, exista o baza pentru o crestere sustinuta a economiei nationale", a adaugat premierul in discursul sau catre Congres.
Produsul Intern Brut al Ungariei a crescut cu 3% in primul trimestru al lui 2007, in scadere de la aprecierea de 3,4% inregistrata in ultimele trei luni ale 2006, potrivit Biroului Central de Statistica (KSH) cu sediul la Budapesta.
Pana la sfarsitul acestui an deficitul fiscal exprimat ca procent din PIB va inregistra o scadere pentru prima data in ultimii ani, in timp ce inflatia se afla pe un trend descendent. Potrivit declaratiilor lui Gyurcs?ny, bugetul fiscal este asteptat sa ajunga la un echilibru economic in 2009. "Cu toate acestea, inca sunt necesare ajustari economice", a declarat primul- ministru, subliniind faptul ca guvernul va incepe o reforma a sistemului fiscal, incurajand dezvoltarea IMM-urilor.
Deficitul fiscal a atins un nivel record de 9,2% din PIB in 2006, factor care a afectat serios cresterea economica. In septembrie 2006 guvernul a inceput sa adopte o serie de masuri de austeritate, reducand subventiile si crescand veniturile din impozite.
"Nu ar trebui sa surprinda faptul ca PIB-ul a inregistrat o crestere de peste 2,5%. Noi estimam o crestere de la an la an de 3%", a declarat Nigel Rendell de la banca de investitii Calyon. "PIB-ul de pe primul trimestru ar putea tempera entuziasmul cu privire la scaderea ratelor dobanzilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO