Business Internaţional

Premierul ungar Viktor Orban vede vremuri periculoase şi ameninţări sinistre la orizont şi promite reduceri de taxe pentru susţinerea economiei

Viktor Orban

Viktor Orban

Autor: Catalina Apostoiu

17.02.2020, 21:53 1233

♦ Ungaria va reduce taxele pe forţa de muncă şi firmele mici.

Premierul ungar Viktor Orban a vorbit în termeni duri despre Uniunea Europeană, miliardarul George Soros şi „ameninţările sinistre care se strâng deasupra economiei europene“ în discursul său recent privitor la starea naţiunii, potrivit Euronews.

Orban a declarat că ultimul deceniu a fost cel mai de succes din ultimul secol pentru Ungaria, dar că acum ţara este ameninţată de stagnarea zonei euro, criza climatică şi declinul continuu al populaţiei.

Orban, care a revenit la putere în 2010 când Ungaria era încă sub efectul unui program internaţional de bailout, a declarat că guvernul său a respins cererile privind lansarea de măsuri suplimentare de austeritate şi a scăpat de creditele FMI pentru a avea mână mai liberă în politicile sale economice. Potrivit acestuia, deşi creşterea economică a Ungariei, de 4,9%, a depăşit media europeană, ţara sa este încă strâns legată de performanţa economică a Europei din moment ce 85% din exporturile ungare sunt destinate altor ţări europene. „Aşa că problema lor este şi problema noastră. Singura întrebare este în ce măsură va fi şi problema noastră“, a declarat Orban.

Ungaria va reduce taxele pe forţa de muncă şi firmele mici, a anunţat premierul ungar avertizând în legătură cu vremurile dificile ce vor urma pentru o economie locală destabilizată de stagnarea din zona euro, potrivit Reuters.

Guvernul ungar şi-a redus estimarea de creştere pentru 2020 la 3,5% de la 4%, ceea ce ar constitui cel mai lent avans din patru ani.

„Văd ani periculoşi în faţă. Trebuie să luăm măsuri serioase pentru a apăra ceea ce am realizat până acum“, a declarat Orban. „Va trebui să ne concentrăm eforturile pe menţinerea locurilor de muncă în 2020 şi poate şi în următorii ani. În astfel de vremuri sunt necesare reduceri de taxe. Aşa că vom reduce taxele pe forţa de muncă şi pe micile afaceri“, a adăugat acesta fără a oferi detalii.

Cu privire la declinul demografic, Orban a declarat că deşi stimulentele economice aprobate de guvern pentru cuplurile căsătorite şi familiile numeroase au contribuit la stoparea declinului populaţiei, sunt necesare măsuri suplimentare.

Premierul ungar a anunţat de asemenea politici menite să ajute mediul, cum ar fi oferirea de stimulente pentru utilizarea maşinilor electrice. Potrivit acestuia, guvernul a aprobat un plan de protecţie a mediului care include reglementări de mediu mai stricte pentru multinaţionale, o creştere de şase ori a capacităţii de energie solară în 10 ani şi lansarea unei obligaţiuni guvernamentale verzi.

Think tank-ul Eurasia Group arată că doar un declin economic ar putea ameninţa baza solidă de susţinere a lui Orban. „Din acest motiv, guvernul va continua să folosească politica fiscală pentru a stimula economia, în timp ce banca centrală va menţine dobânzile scăzute în pofida inflaţiei în creştere“.

Următoarele alegeri naţionale din Ungaria sunt programate pentru 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO