Business Internaţional

Premierul polonez si banca centrala au ajuns la cutite

23.02.2009, 18:51 17

Primul-ministru polonez Donald Tusk a decis sa preia fraiele ce ii erau incredintate bancii centrale, dupa ce moneda nationala, zlotul, a inregistrat o evolutie dezastruoasa la inceputul saptamanii trecute, scrie The Wall Street Journal.

Pe fondul temerilor ca criza financiara mondiala ar putea sa isi intensifice efectele in Europa de Est, zlotul polonez a pierdut 10% doar in prima jumatate a lunii. Deprecierea a survenit pe fondul deciziilor bancii centrale de a rezista presiunii guvernamentale care cerea interventia pe piata valutara. Un alt factor ce pare sa fi contribuit la aceasta evolutie este decizia aceleiasi banci de a se opune adoptarii mai rapide a monedei euro de catre Polonia.
Afectat de deprecierea monedei nationale, Tusk a decis sa ia situatia in propriile maini, si a avertizat ca ministrul de finante va incepe sa vanda euro din fondurile structurale primite de la Uniunea Europeana daca zlotul coboara pana la un pret de 5 zloti pentru un euro.
Aceasta veste a fost urmata de o declaratie "bomba" din partea unuia dintre consilierii de top ai primului-ministru polonez, care a spus ca Polonia a inceput discutii oficiale pentru a se stabili o marja de oscilatie a monedei poloneze in raport cu euro, masura preliminara adoptarii monedei europene. "Nu ne putem permite sa fim pasivi", a spus Tusk. Raspunsul a fost unul pe masura. Zlotul a castigat 2,5% in raport cu euro in mai putin de o ora in decursul zilei de miercuri. Joi dimineata, moneda poloneza se apreciase cu 5% - recuperand mai mult de o treime din pierderile de la inceputul anului.
Situatia de la Varsovia este ilustrativa pentru intreaga regiune est-europeana caracterizata de incercari de restaurare a increderii investitorilor . In Polonia guvernul a castigat lupta pe care a dus-o cu banca centrala pe problema monedei nationale.
Fostul ministru de finante Miroslaw Gronicki, acum economist independent si consultant financiar, a declarat ca semnalele divergente ce vin dinspre guvern si banca centrala in privinta adoptarii monedei euro nu sunt benefice. "Sa ne schimbam opiniile la fiecare cateva zile nu este cea mai buna metoda sa comunicam cu pietele, si este de asemenea o axioma potrivit careia nu se adopta un regim valutar mai putin flexibil in timp de criza", a marturisit Gronicki.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO