Business Internaţional

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki: Pentru exporturile germane, Polonia este de două ori mai importantă decât Rusia

Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki

Autor: Catalina Apostoiu

19.02.2020, 00:05 738

Ţările mai bogate, în principal state membre mai vechi ale Uniunii Europene, au cel mai mult de câştigat de pe urma pieţei unice europene, a declarat premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în contextul dezbaterilor pentru bugetul UE. 

„În 2017, economiştii polonezi au estimat că 80% din con­tribuţiile UE via Politica de Coeziune la economiile Poloni­ei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei au fost returnate Comunităţii în 2007-2015. Acesta ar putea părea un paradox de neînţeles, dar aceasta este logica dezvoltării europene. Nordul nu subven­ţionează estul şi sudul, face profit, şi mai precis toată lumea are de câştigat“, a declarat premierul polonez pentru coti­dianul german Die Welt, scrie agenţia de presă poloneză PAP.

 Pentru a explica situaţia, Morawiecki a arătat că „de exemplu Polonia este de două ori mai importantă pentru Germania din punctul de vedere al exporturilor germane decât Rusia. Polonia şi Cehia împreună sunt mai importante decât China. La rândul lor, Polonia, Cehia şi Ungaria au o importanţă mai mare pentru Germania decât SUA“.

Premierul polonez a adăugat că în 2018 PIB-ul Poloniei a fost 71% din media UE. Din 2003, acest indicator a crescut cu aproape jumătate. „Datorăm acest lucru în primul rând spiritului întreprinzător al femeilor şi bărbaţilor din Polonia care au capacitatea de a profita de oportunităţile create de piaţa comună“, a declarat Morawiecki.

Comentariile premierului survin în contextul negocierilor actuale pentru bugetul UE.

Morawiecki a făcut apel pentru construirea unui buget comun care să ajute Uniunea Europeană să devină, printre altele, un lider mondial în domeniul noilor tehnologii.

„Vrem ca Europa să fie un jucător global“, a declarat oficialul polonez, care a arătat că primul pas către realizarea acestui obiectiv este încheierea unui acord privitor la un buget UE.

„Pot spune cu toată convingerea că nimic nu poate fi o fundaţie mai bună pentru un proiect european îndrăzneţ decât un buget bunî, a declarat Morawiecki.

Potrivit EUobserver, o condiţie privitoare la statul de drept ar putea fi introdusă în procesul adoptării bugetului UE. Astfel, state membre ale Uniunii, ca Polonia sau Ungaria, care prezintă deficienţe în această privinţă, ar putea pierde fonduri pe viitor.

„Un regim general de condiţionalitate va fi introdus pentru soluţionarea deficienţelor generalizate în buna guvernanţă a autorităţilor statelor membre în ceea ce priveşte statul de drept“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO