Business Internaţional

Premierul Marii Britanii: ieşirea ţării din UE nu este ceva de „neimaginat“

Premierul Marii Britanii: ieşirea ţării din UE nu este ceva de „neimaginat“

Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

19.12.2012, 00:02 509

Premierul britanic David Cameron a avertizat că scenariul scindării Uniunii Europene prin ieşirea Marii Britanii poate deveni realitate, acesta fiind cel mai puternic semnal de până acum că liderul conservator pregăteşte terenul pentru o schimbare radicală a statutului de membru al ţării sale în cadrul UE, scrie EUobserver.

"În mod clar, orice scenariu este posibil pentru Marea Britanie. Suntem responsabili de propriul nostru destin. Putem face propriile alegeri. Cred că alegerea pe care ar trebui s-o facem este să rămânem în UE, să fim membri ai pieţei unice şi să maximizăm influenţa noastră în Europa", a declarat Cameron săptămâna aceasta în Camera Comunelor.

Dar, deşi premierul britanic a asigurat că nu susţine părăsirea UE, el a adăugat că există anumite aspecte de care Marea Britanie este nemulţumită în relaţia cu Uniunea şi că ţării nu ar trebui să-i fie teamă să îşi susţină punctul de vedere. Aceasta este prima dată când un premier al Marii Britanii afirmă public că ia în considerare posibilitatea ieşirii din UE.

Afirmaţiile vin într-o perioadă în care premierul britanic este presat de deputaţii conservatori şi eurosceptici să consolideze poziţia Marii Britanii în Europa. Aceştia se simt ameninţaţi de Partidul Independent (UKIP), care susţine retragerea completă a ţării din UE, notează Financial Times. Se pare că prin mesajul transmis UKIP câştigă susţinători, potrivit unor sondaje recente care au plasat partidul pe locul trei, după Partidul Laburist şi cel Conservator, şi cu mult înaintea Partidului Liberal-Democrat, în topul popularităţii. Şi primarul Londrei Boris Johnson a afirmat că ieşirea Marii Britanii din UE "nu ar însemna sfârşitul lumii".

Britanicii nu vor să mai respecte politicile UE

Cameron ar fi trebuit să îşi expună clar poziţia cu privire la calitatea de membru a Marii Britanii în UE într-un discurs care a fost amânat din toamnă până în ianuarie anul viitor.

Deşi premierul britanic a exclus din nou posibilitatea organizării unui referendum în privinţa ieşirii ţării sale din UE, analiştii se aşteaptă ca acesta să prezinte planurile referitoare la excepţiile de care Marea Britanie vrea să beneficieze la capitolul politică socială, ocuparea forţei de muncă şi protejarea centrului financiar din Londra.

Într-un interviu acordat după summitul de la Bruxelles de săptămâna trecută, Cameron a menţionat că integrarea mai multor ţări în zona euro ar oferi Marii Britanii oportunitatea de a-şi rescrie termenii şi condiţiile propriului statut de membru al UE.

Pe lângă opţiunea de a nu face parte din zona euro şi din spaţiul Schengen, Marea Britanie şi-a exprimat în luna octombrie intenţia de a nu respecta politica UE în materie de justiţie şi afaceri interne.

Cu toate acestea, renegocierea condiţiilor de membru al Marii Britanii în UE ar necesita acordul a celorlalte 26 de state din UE. În acest sens, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a menţionat că se opune oricărei repatrieri a puterii, adăugând că "atunci când o ţară îşi ia un angajament, acesta este pe viaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO