Business Internaţional

Premierul grec convoacă grupul parlamentar socialist, care ameninţă să dărâme Guvernul, înaintea votului de încredere

Premierul grec convoacă grupul parlamentar socialist, care ameninţă să dărâme Guvernul, înaintea votului de încredere

Foto: AFP

Autor: Ioana Bojan

03.11.2011, 11:47 595

Premierul grec, Georges Papandreou, a convocat pentru joi grupul parlamentar socialist, care ameninţă să dărâme Guvernul la votul de încredere prevăzut vineri, după criticile UE privind proiectul său de referendum pe tema planului european de salvare a ţării, relatează agenţia ANA, citată de AFP.

Această reuniune a fost cerută de numeroşi deputaţi socialişti, dintre care doi au anunţat deja că nu vor acorda vineri votul de încredere Guvernului grec, care pierde astfel majoritatea în Parlament, redusă la 150 de voturi din totalul de 300, scrie Mediafax.

Două deputate ale majorităţii socialiste din Grecia au anunţat că nu vor acorda vineri votul de încredere Guvernului grec, a informat anterior televiziunea publică Net. Deputatele disidente protestează astfel faţă de proiectul de referendum privind planul european de ajutor, cerut de Papandreou, contestat de asemenea de cinci miniştri.

Guvernul lui Georges Papandreou încă mai poate, teoretic, să câştige acest vot, în funcţie de numărul de deputaţi care vor participa la scrutin, dar supravieţuirea sa pare totuşi improbabilă.

Un vot de încredere în Parlamentul grec, cerut de Papandreou privind acordul european pentru ştergerea parţială a datoriei, este prevăzut vineri.

Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.

La finalul întrevederii, Georges Papandreou a confirmat că miza referendumului este apartenenţa ţării sale la zona euro. El nu a precizat însă cum va fi formulată întrebarea la referendum.

Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei până când nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO