Business Internaţional

Premierul francez, indemnat sa acorde scutiri fiscale in domeniul high-tech

16.09.2005, 19:26 28

O serie de investitori care detin active de peste 7 miliarde de euro i-au scris prim-ministrului francez Dominique de Villepin, rugandu-l sa ia in consi-derare posibilitatea de a acorda scutiri fiscale in acest an pentru micile companii din domeniul high-tech, informeaza Financial Times.

Guvernul francez este ingrijorat de prapastia care desparte companiile franceze din acest sector de cele din SUA, Marea Britanie sau Germania, mai ales ca acum incearca sa rezolve problema somajului ridicat.

Ideea unei relaxari fiscale in cazul investitorilor din high-tech este sustinuta de mai multi ministri, printre care si cei responsabili de cercetare si solidaritate sociala. Insa investitorii se tem ca acest proiect ar putea fi respins de ministrul finantelor in incercarea de a simplifica codul fiscal si de a salva mai multi bani.

In scrisoarea lor, 14 specialisti in high-tech avertizeaza ca fara o strategie care sa faca companiile de cercetare in high-tech mai atractive pentru investitori, exista posibilitatea producerii unui exod al celor mai promitatoare firme din domeniu peste hotare. Ei dau exemplul cercetarilor in biotehnologie, in care Franta conducea initial, dar la care acum a fost depasita net de contracandidatii sai.

Printre altele, investitorii propun scutirea de taxe pentru cei care cumpara actiuni la companii care au mai putin de 2000 de angajati si care au venituri mai mici de 150 de milioane de euro anual. Planul prezentat premierului francez este similar celui aplicat de Marea Britanie, care a avut efecte mai mult decat benefice pentru dezvoltarea sectorului de high-tech.

In acelasi timp, ministrul de finante Thierry Breton a anuntat zilele trecute ca planifica sa acorde scutiri fiscale celor care isi schimba domiciliul pentru a-si gasi un nou loc de munca, masura menita sa reduca somajul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO