Business Internaţional

Premierul francez are de dat explicatii in privinta deficitului bugetar

28.08.2003, 00:00 14



Jean-Pierre Raffarin, prim-ministrul francez, l-a anuntat ieri pe Romano Prodi, presedintele Comisiei Europene, ca deficitul bugetar al Frantei pe anul 2003 arata mai rau decat se estimase.



Mai mult, prognozele guvernului care vor fi facute publice luna viitoare sugereaza ca reglementarile europene vor fi incalcate si in 2004.



Prin declaratia lui Raffarin, Franta va deveni primul stat din zona euro care admite ca deficitul sau bugetar va depasi, pentru al treilea an consecutiv, limita admisa prin Pactul de stabilitate, de 3% din produsul intern brut. Nivelul deficitului va fi de cel putin 3,7% din PIB in anul 2003, mai mult decat se estimase in luna iunie: 3,6%. Surse guvernamentale se tem acum ca deficitul va ajunge chiar pana la 3,9% din PIB.



Estimarile pe anul viitor vor fi anuntate in septembrie, in proiectul de buget pe 2004.



Deficitul anului urmator depinde de ajustarile la care vor fi supuse bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, dar asa cum se prezinta situatia in acest moment, el se va situa intre 3,7 si 3,8%. Daca nu reuseste sa diminueze acest nivel, sub limita impusa prin Tratatul de la Maastricht, Franta risca sa fie sanctionata, prin realizarea unui depozit de 4 miliarde de euro drept garantie. Conform Tratatului, un stat are la dispozitie un an pentru a-si "repara greseala", aducandu-si deficitul bugetar sub 3% din PIB.



In aceeasi situatie se gaseste si Germania, probabilitatea de a fi sanctionata din acelasi motiv fiind foarte mare. Cu toate acestea, guvernul isi va publica estimarile cel devreme in luna noiembrie.



La intalnirea cu Romano Prodi, Raffarin a incercat sa-l convinga pe acesta sa mai slabeasca din constrangerile Pactului de stabilitate, prim-ministrul francez fiind de parere ca acestea au incetinit cresterea economica a zonei euro, dat fiind mediul economic foarte dificil.



Raffarin crede ca trebuie luata in considerare situatia dificila in care se gaseste economia din anul 2001 incoace. In timp ce PIB-ul Frantei a crescut in 2001 cu 1,2%, in acest an cresterea economica este de doar 0,5%, pentru anul viitor anticipandu-se o ameliorare, pana la 2%.



Cu doua zile in urma, Prodi a declarat pentru AFX News ca autoritatile europene nu vor avea alta alternativa decat sa penalizeze Franta si Germania daca, pentru al treilea an, vor aproba pentru 2004 un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB.



Oficialii Comisiei Europene au afirmat ca Franta trebuie sa ia masurile necesare pentru a restrange deficitul, si acest lucru trebuie realizat pana in 3 octombrie.



Pedro Solbes, comisarul european pentru probleme economice si monetare, estimase in luna iunie ca Franta va avea un deficit de 3,7% din PIB in acest an, fata de estimarile anterioare ale autoritatilor franceze, de 3,4%.



Franta si Germania au anuntat ca nu vor include in calcului deficitului cheltuielile militare, si nici cele pentru cercetare. Ritmul reformelor stucturale franceze este crucial in discutiile cu Bruxelles. Ultima sansa a Frantei este de a scapa de sanctiuni este capacitatea lui Francis Mer, ministrul de fnante, de a-si tine promisiunea prin care s-a angajat sa reduca deficitul structural cu 0,5%.



Pe de o parte Jacques Chirac, presedintele francez, sustine reducerea impozitului pe venit, iar pe de alta Mer cauta noi surse de venituri. De asemenea, guvernul discuta cresterea impozitelor pe comercializarea tutunului si a petrolului.



Euro vine in ajutorul exportatorilor



Sezonul estival al anului 2003 nu a adus castiguri monedei euro. Dupa o perioada lunga de apreciere fata de dolar, euro a pierdut teren, astfel ca la inceputul acestei saptamani se tranzactiona cu 1,0857 dolari. De la maximul istoric de 1,1909 dolari, inregistrat pe 29 mai, moneda europeana a pierdut 8,83%. Astfel, fata de inceputul anului, euro valoreaza mai mult cu 3,5%.



Declinul monedei euro ar trebui sa favorizeze intreprinderile dependente de dolar. Marile companii germane, foarte afectate de cresterea monedei europene, sunt optimiste. Conform unei analize realizate de Deutsche Bank, o scadere cu 10% a dolarului reduce profiturile companiilor germane cu 4-5%.



Aceasta depreciere al monedei unice fata de bancnota verde reflecta diferenta dintre perspectivele de crestere de o parte si de alta a Atlanticului. Astfel, economia zonei euro stagneaza, in acelasi timp in Statele Unite semnele de imbunatatire sunt din ce in ce mai vizibile si mai numeroase. Cresterea PIB pe al doilea trimestru va fi revizuita, noul nivel estimat urmand a fi publicat astazi.



In Europa, situatia nu este la fel de imbucuratoare. Germania, Italia si tarile de Jos se afla deja in recesiune, in ultimele doua trimestre avand parte de o scadere a PIB-ului. Un element in defavoarea economiei zonei euro si a monedei sale este si canicula, ale carei efecte negative se vor vedea in nivelul preturilor. Pentru moment, inflatia se mentine la acelasi nivel, astfel ca Banca Centrala poate sa ia decizia unei scaderi a ratei dobanzii de referinta daca va fi nevoie.



Conform afirmatiilor lui Rene Defossez, economist la CDC Ixis Capital Markets, alti doi factori au fost responsabili de aprecierea dolarului american. Unul dintre acestia este cererea mare pentru active americane din partea investitorilor europeni care cred in relansarea rapida a economiei Statelor Unite. Al doilea vizeaza "cumpararile de dolari realizate de bancile centrale din Asia, preocupate sa mentina competitivitatea monedelor nationale. Rezervele internationale ale Japoniei au crescut cu aproape 20% de la inceputul anului", scrie el intr-un raport.



In aceasta saptamana, euro s-a depreciat cu mai mult de 5% fata de yenul japonez. Ieri insa euro s-a apreciat fata de yen, traderii speculand decizia Bancii Japoniei de a vinde o suma record de 9,03 miii de miliarde de yeni, echivalentul a 77 miliarde de dolari. Acesta masura are rolul de a ajuta exportatorii japonezi, pe care un yen puternic i-ar afecta negativ. Euro s-a apreciat si fata de dolar, fiind tranzactionat la 1,0903 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO