Business Internaţional

Premierul demisionar al Bulgariei: "Nu voi face parte dintr-un guvern sub care poliţia bate oamenii”. Cum a provocat scumpirea electricităţii demisia unui guvern

Premierul demisionar al Bulgariei: "Nu voi face parte dintr-un guvern sub care poliţia bate oamenii”

Autor: Bogdan Cojocaru

20.02.2013, 12:16 1124

Executivul bulgar şi-a anunţat astăzi demisia din cauza protestelor masive îndreptate împotriva preţului mare al energiei şi austerităţii, alăturându-se astfel lungului şir de guverne europene care s-au prăbuşit în contextul crizei datoriilor.

 

Premierul Boiko Borisov a încercat să calmeze protestatarii prin demiterea ministrului de finanţe, lăudat în străinătate pentru disciplina fiscală introdusă, şi prin promisiunile de a reduce preţul energiei şi de "a pedepsi" companiile multinaţionale. Angajamentele nu au avut efectul scontat, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Nu voi face parte dintr-un guvern sub care poliţia bate oamenii", a afirmat Borisov când şi-a anunţat demisia.

El a menţionat că licenţa de distribuţie de energie a unităţii bulgare a CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Europa Centrală şi de Est, va fi retrasă, ceea ce va pune Bulgaria pe curs de coliziune cu Cehia.

Bulgaria a fost exporator net de energie până când UE a condiţionat aderarea de închiderea centralei nucleare de la Kozlodui.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO