Business Internaţional

Premierul bulgar Plamen Oreşarski: Investitori din România şi Bulgaria sunt interesaţi de construcţia a trei noi poduri peste Dunăre

Premierul bulgar Plamen Oreşarski: Investitori din...

Autor: Anca Dumitrescu

18.01.2014, 10:19 864

Oreşarski a arătat că noile poduri peste Dunăre, la Silistra-Călăraşi, Oriahovo-Bechet şi Nikopol-Turnu Măgurele, au fost incluse în planul de acţiune al Comisiei Europene pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, el adăugând că proiectele sunt esenţiale pentru regiune.

Premierul a precizat însă că nu a fost convenită, până acum, nicio finanţare UE pentru cele trei poduri.

"Acest lucru ne obligă să căutăm ale surse de finanţare, în special parteneriate public-private", a spus Oreşarski, citat de investor.bg.

El a notat că o şedinţă comună a guvernelor Bulgariei şi României a fost planificată să aibă loc în lunile următoare, iar pe agenda discuţiilor se va afla cooperarea dintre cele două state.

Oreşarski a explicat că a primit asigurări de la surse credibile că investitori privaţi şi-au exprimat interesul să discute despre construcţia podurilor.

Premierul a subliniat totuşi că în acest moment nu poate specifica un termen pentru finalizarea proiectelor.

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a semnat o declaraţie de cooperare cu România, referitoare la construcţia unui pod care să lege Silistra de Călăraşi.

Subiectul celui de-al treilea pod peste Dunăre a fost discutat de preşedintele Plevneliev cu omologul său Traian Băsescu în iunie 2013, cu ocazia unui summit al şefilor de state din Europa Centrală.

Al doilea pod de pe Dunăre, de la Calafat-Vidin, numit "Noua Europă" a fost inaugurat în iunie 2013. Primul pod care leagă România de Bulgaria, între Giurgiu şi Ruse, a fost deschis în anul 1954.

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul Calafat-Vidin este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Costurile proiectului au totalizat 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar s-a ridicat la 60,7 milioane de euro. Proiectul a beneficiat de împrumuturi şi finanţări gratuite de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO