Business Internaţional

Premierul britanic: propunerea franco-germană de taxare a tranzacţiilor financiare este "o nebunie"

Premierul britanic: propunerea franco-germană de taxare a tranzacţiilor financiare este "o nebunie"

Autor: Anca Dumitrescu

26.01.2012, 18:02 677

Premierul britanic David Cameron a criticat joi cu vehemenţă proiectul franco-german de taxare a tranzacţiilor financiare, pe care l-a calificat drept "o nebunie", dar şi lipsa de productivitate a Uniunii Europene, care ar trebui să dea dovadă de îndrăzneală, transmite AFP.

"Apărarea taxei pe tranzacţiile financiare este pur şi simplu o nebunie, într-un moment în care Europa încearcă să îşi îmbunătăţească creşterea economică", a afirmat Cameron într-un discurs susţinut în faţa oamenilor de afaceri şi politicienilor participanţi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Cameron a adus în sprijinul afirmaţiilor sale chiar estimările Comisiei Europene referitoare la impactul introducerii taxei în Uniunea Europeană, care este improbabilă având în vedere opoziţia britanică.

Potrivit premierului britanic, CE a estimat pierderea a 500.000 de locuri de muncă, reducerea cu circa 200 de miliarde de dolari a PIB-ului UE şi retragerea de pe unele pieţe financiare din regiune a circa 90% dintre operatori.

"Nu putem continua în acest fel", a spus Cameron, cerând europenilor să dea dovadă de îndrăzneală, aşa cum a făcut Marea Britanie.

"Prin măsuri curajoase de reducere a datoriei, Marea Britanie a demonstrat că este posibilă recâştigarea încrederii pieţelor financiare", a adăugat Cameron.

El a arătat că situaţia din Europa este ceva mai bună faţă de anul trecut, dar lucrurile nu au fost reglate şi în aceste condiţii zona euro trebuie să ia decizii rapide pentru ieşirea din criză şi continuarea integrării economice şi financiare.

"Nu mă număr printre cei care cred că monedele unice nu pot funcţiona. Uitaţi-vă la America şi Regatul Unit. Dar pentru reuşita uniunilor monetare este nevoie de câteva caracteristici comune", a explicat premierul.

Cameron a menţionat o bancă centrală comună care să stea cu fermitate în spatele sistemului financiar şi monetar, integrarea economică cât mai profundă, cu flexibilitatea necesară pentru absorbirea şocurilor economice, dar şi un sistem de transferuri bugetare şi de euroobligaţiuni care să facă faţă tensiunilor şi dezechilibrelor între diferitele ţări care fac parte din Uniune.

Din păcate, a spus el, nu numai că zona euro nu are toate aceste caracteristici, dar nu are cu adevărat niciuna dintre ele.

"Nu pretind că va fi uşor. Sunt etape radicale, măsuri dificile pentru toate ţările", a recunoscut oficialul britanic, admiţând că acesta este şi motivul pentru care Marea Britanie nu a intrat în zona euro.

Marea Britanie este membră a Uniunii Europene nu din greşeală, ci pentru că a dorit acest lucru, a mai spus Cameron, adăugând că britanicii vor succesul Europei, nu doar economic dar şi ca forţă politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO