Business Internaţional

Premierul Borisov în faţa protestelor antiguvern şi antimafie din Bugaria: Pentru binele patriei, nu voi demisiona. Premierul a adăugat că a simpatizat atât cu victimele brutalităţii poliţiei în cadrul protestelor, cât şi cu poliţia

Premierul Borisov în faţa protestelor antiguvern şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.07.2020, 00:07 309

Percepută ca fiind cea mai săracă şi coruptă ţară din UE, dar disciplinată fiscal, Bulgaria a făcut în ultimele zile paşi decisivi spre adoptarea euro, având astfel şansa de a intra în cel mai select club economic european.

Însă această realizare este umbrită de o serie de proteste antiguvernamentale, izbucnite după ce un fost politician, un om bogat, apărat de serviciile speciale de protecţie ale statului şi cu legături cu lumea interlopă, a interzis accesul publicului la plaja de sub ferestrele noului său palat.

Între timp, serviciile de protecţie s-au retras, dar pe măsură ce protestele antiguvernamentale continuă să zguduie Bulgaria, fără semne că se vor încheia în curând, premierul încearcă să dezamorseze tensiunile - a cerut demisia miniştrilor de interne, al economiei şi al finanţelor. Dar a insistat că el încă nu poate demisiona având în vedere situaţia economică dificilă.

În a cincea zi de proteste antiguvernamentale, la orele târzii ale zilei de 14 iulie, au avut loc mai multe confruntări cu poliţia, scrie Balkan Insight.

Bărbaţi cu capetele acoperite cu glugi s-au alăturat demonstraţiei şi au aruncat torţe şi lichide inflamabile către poliţişti şi spre clădirea fostului partid comunist, acum parte a Adunării Naţionale, în jurul orei 23:00. Au încercat să intre, fără succes. Ministerul de Interne a anunţat că nu s-au produs pagube grave.

Comportamentul poliţiei a devenit unul dintre subiectele majore de discuţie după ce cel puţin doi tineri, care se pare că nu erau violenţi şi nu aveau istoric de agresiune, au fost aduşi la spital, fiind bătuţi de forţele de ordine vineri, în prima seară a protestelor. Agresiunile au fost înregistrate video de alţi protestatari. Ministerul de Interne a declarat că va avea nevoie de „o lună pentru a analiza în detaliu ce s-a întâmplat în noaptea de 10 iulieî. Pe fondul valurilor de proteste, prim-ministrul Boiko Borisov, fost bodyguard şi luptător sportiv profesionist, a spus că prevenirea unei erupţii a crizei economice în timpul pandemiei este unul dintre motivele pentru care nu acceptă cererile protestatarilor de a demisiona. „Prin lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie vom ajunge într-o situaţie extrem de dificilă, întrucât s-ar putea să nu reuşim să trecem Bulgaria printr-o ieşire îngustă din criza economicăî, a explicat el.

Premierul a adăugat că a simpatizat atât cu victimele brutalităţii poliţiei în cadrul protestelor, cât şi cu poliţia, dar că vede, de asemenea, în tensiunile în creştere o strategie pentru a-l forţa să renunţe. „Toată lumea ştie că, dacă văd sânge pe străzi, voi pleca imediatî, a afirmat el. „Diviziunea în interiorul naţiunii în acest moment este atât de puternică încât nu ştiu cum vom ajunge la liman în lunile următoare“, a adăugat el. „Bulgaria este singura ţară din lume care crede că nu există coronavirus şi că s-a terminat cu pandemia“, a continuat politicianul. Acesta a vorbit după ce guvernul a fost criticat pentru relaxarea bruscă a măsurilor de prevenţie şi pentru adoptarea a numeroase legi în timpul pandemiei. În declaraţia sa, Borissov i-a sfătuit pe oficialii guvernamentali să nu înceapă să comenteze evenimentele curente pe Facebook, deoarece acest lucru n-ar face decât să înrăutăţească şi să „aprindă“ naţiunea. Între timp, Borisov a insistat că ţara sa îşi va finaliza tranziţia la euro după ce Bulgaria şi Croaţia, pe 13 iulie, au fost acceptate în mecanismul ratelor de schimb ERM-2, o etapă importantă spre aderarea la zona euro. De asemenea, cele mai recente date statistice arată că rata şomajului rămâne ridicată - 8,3% în iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO