Business Internaţional

Premierul Andrej Plenkovic: Croaţia ar putea intra în zona euro în următorii patru ani

Premierul Andrej Plenkovic: Croaţia ar putea intra în...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2020, 00:00 39

Croaţia ar putea intra în zona euro până la sfârşitul mandatului de patru ani al noului guvern al ţării, care este de aşteptat să înceapă până la sfârşitul lunii iulie, a declarat premierul Andrej Plenkovic.

O dată specifică pentru adoptarea euro ar putea fi discutată doar după ce există mai multe certitudini în acest sens, a precizat ulterior Plenkovic, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că acceptă Bulgaria şi Croaţia în Mecanismul european al ratelor de schimb ( ERM II), condiţie obligatorie pentru aderarea la zona euro, scrie SeeNews.

Oficialul croat a subliniat că până acum experienţa diferitelor ţări în acest proces a fost diferită, Slovenia, Cipru şi Malta fiind cele mai rapide, acestea stând în ERM II mai puţin de 3 ani.

Pe de altă parte, Lituania a rămas blocată în anticamera euro 10 ani şi jumătate.

Plenkovic a spus că intrarea în ERM II a consolidat suplimentar perspectivele economice şi financiare ale Croaţiei, precum şi reputaţia ţării  pe pieţele financiare externe şi interne, ceea ce este de aşteptat să se reflecte în ratingul de ţară.

Pentru a intra în zona euro, Croaţia trebuie să îndeplinească criteriile Tratatului de la Maastricht pentru convergenţa euro, care includ stabilitatea cursului valutar, a preţurilor şi a ratelor dobânzii, în timp ce este atentă la alţi doi indicatori importanţi - deficitul bugetar şi datoria publică, a mai spus Plenkovic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO