Business Internaţional

Preluarea clubului de fotbal Liverpool încinge spiritele mai mult decât achiziţiile din sectorul corporatist

Preluarea clubului de fotbal Liverpool încinge spiritele mai mult decât achiziţiile din sectorul corporatist
14.10.2010, 23:50 44

La o săptămână după ce John Henry, proprietarul echipei debaseball Boston Red Sox, a făcut o ofertă pentru a preluaLiverpool, vânzarea clubului britanic începe să aibă iz detelenovelă.

Miliardarul singaporez Peter Lim a venit cu o ofertă de 320 demilioane de lire sterline (364 de milioane de euro) surclasândoferta americanilor de la New England Sport Ventures (NESV) cu 20de milioane de lire.

Excentricul miliardar asiatic a adăugat că preluarea se varealiza exclusiv cu ajutorul fondurilor proprii. Preluarea arelimina datoriile şi va permite constituirea unui buget detransferuri de 40 de milioane de lire sterline.

"Oferta mea propune o platformă financiară stabilă pe bazacăreia clubul se poate reconsolida", a declarat Lim.

Noua propunere deschide un nou capitol în istoria tumultuoasă avânzării grupării de pe Anfield Road.

Cum a început totul

Povestea a început atunci când proprietarii Tom Hicks şi GeorgeGillett Jr. au hotărât să îl delege pe preşedintele MartinBorughton pentru a vinde clubul. Ulterior, cei doi americani l-aucontestat pe Broughton argumentând că nu ar fi luat în considerarecele mai consistente oferte.

Hicks şi Gillett susţin că Liverpool valorează mult mai multdecât cele 300 de milioane de lire oferite de către NESV, iaroferta singaporezului Lim pare să justifice o astfel de afirmaţie.Este doar o diversiune, spun reprezentanţii grupului american.

Dacă se concretizează tranzacţia cu holdingul lui John Henry,cei doi americani ar fi privaţi de orice formă de profit, în timpce acceptarea unei alte oferte mai semnificative i-ar satisfacefinanciar.

O terţă parte interesată de această tumultuoasă tranzacţie esteRoyal Bank of Scotland, care are de recuperat o datorie de 280 demilioane de lire sterline de la holdingul actualilorproprietari.

În urma înfăţişării de la Curtea Supremă de Justiţie din MareaBritanie s-a decis că înlăturarea membrilor independenţi dinConsiliul de Administraţie s-a făcut prin încălcarea de termenicontractuali. Această decizie îi reinstituie în funcţie pe membriiindependenţi ai Consiliului de Administraţie dând cale liberăfinalizării vânzării către NESV.

La ieşirea din tribunal, preşedintele Liverpool Martin Broughtona exclamat "euforic" că "va avea loc curând o întrunire aconsiliului de administratie", dar a menţionat că nu poatepreconiza ce decizie va lua boardul în legătură cu vânzareaclubului.

Cum tranzacţia pare a intra în linie dreaptă, noul potenţialproprietar s-a grăbit să felicite cu ajutorul reţelei socialeTwitter atât directorii, RBS, cât şi suporterii clubului.

Casele de pariuri din Anglia au speculat imediat succesiunearapidă a evenimentelor şi au stabilit cote pentru entuziaştii carevor să parieze pe numele viitorului proprietar. NESV are o cotă de1,25, în timp ce un parior care mizează că Liverpool va ajunge înmâinile lui Peter Lim va primi de şapte ori banii investiţi.

Datoria către bancă ajunge astăzi lascadenţă

Deşi evenimentele par aproape de finalizare, tranzacţia este înpericol de a depăşi scadenţa datoriei către RBS.

Clubul s-ar putea afla în imposibilitate de a returna baniicătre bancă şi va fi obligat să intre în procedura de reorganizaredictată de Liga Engleză de Fotbal.

Încălcarea normelor de responsabilitate financiară sancţioneazăcluburile cu retragerea a nouă puncte din clasament.

Oficialii Premier League şi-au dat acordul pentru vânzareaclubului de fotbal către NESV, declarându-se "mulţumiţi deinformaţiile primite în legătură cu persoanele ce urmează a fiinstalate în funcţii de conducere".

Însă regulamentele Ligii Engleze de Fotbal ar putea complicaaceastă tumultuoasă preluare. Concernul controlat de John Henry searată interesat să îşi menţină în actualitate oferta şi să cumpereclubul direct de la RBS.

Singurul amendament pe care îl fac cei de la NESV pentrupăstrarea ofertei este stoparea procedurilor disciplinare dededucere a punctelor.

Apropiaţi ai companiei ce controlează Boston Red Sox declară că"nu vom mai fi interesaţi dacă vor fi penalizaţi cu cele nouăpuncte".

Lot de 275 mil. euro

Liverpool este cel mai de succes club de fotbal din Angliareuşind să îşi adjudece nu mai puţin de 18 titluri în campionat,şapte Cupe ale Ligii Angliei şi un număr egal de Cupe ale Angliei.Performanţa pe plan intern este susţinută de rezultatele încompetiţiile europene, clubul având în vitrină şapte trofee decâştigători ai Cupei Campionilor Europeni, alături de încă treiCupe UEFA. O astfel de fabrică de trofee funcţionează doar cueforturi financiare semnificative. Salariile ameţitoare pe care leprimesc jucătorii lui Liverpool, cum ar fi cele 7,5 milioane deeuro anual încasate de legendarul căpitan Steven Gerrard (foto),sunt eclipsate doar de valoarea de piaţă a unor jucători precumFernando Torres, evaluat la 50 de milioane de euro. Întregul lot dejucători este estimat la 275 de milioane de euro, iar orice fandornic să îi urmărească la lucru pe durata unui întreg sezontrebuie să plătească cel puţin 900 de euro pentru un abonament.Începând cu sezonul curent, tricourile roşii ale echipei poartăemblema Standard Chartered pentru care clubul va primi câte 20 demilioane de lire anual până la finalul sezonului 2013/2014.

Cine sunt miliardarii care se bat pentruLiverpool

John Henry
John W. Henry este un veteran al fondurilor de investiţii şiechipelor de sport din Statele Unite. Născut într-o fermă dinArkansas, Henry a descoperit de mic copil talentul pentru calcululmental al scorurilor la meciurile de baseball. Cu toate acestea, elnu şi-a terminat niciodată studiile. După ce a cântat muzică rockşi a lucrat în cazinourile din Las Vegas la jocurile blackjack deunde a fost ulterior dat afară deoarece calcula probabilităţile decâştig ale jucătorilor, John Henry s-a întors la ferma părinţilorsăi pentru a-şi folosi experienţa şi talentul statistic înanticiparea tendinţelor de pe pieţele bunurilor de larg consum. Lavârsta de 31 de ani, a lansat un fond de investiţii, devenind înscurt timp un nume greu în domeniu. După ce s-a îmbogăţit cultivândpasiunea din copilărie pentru calculul scorurilor de baseball, s-aîntors la prima sa dragoste: a hotărât să investească bani în acestsport. În 2002 a cumpărat echipa de baseball Boston Red Sox cu 700de milioane de dolari. În prezent, valoarea acesteia este de 1,5miliarde de dolari. Averea sa este estimată la 970 mil. dolari.Andreea Livădariu

Peter Lim
Peter Lim, fiul unui negustor de peşte, a crescut alături de ceişapte fraţi ai săi într-un apartament de două camere din Singapore.El a reuşit să obţină o licenţă în finanţe şi contabilitate laUniversitatea Western Australia din Perth muncind ca taximetrist,bucătar sau chelner. Întors acasă, s-a lansat în cariera de brokerşi succesul nu a întârziat să apără. În 1991, a investit 10milioane de dolari în compania de ulei de palmier WilmarInternational, iar în prezent participaţia sa de 5% valorează 1,4miliarde de dolari. Averea sa se ridică la 1,6 miliarde de dolari,conform revistei americane Forbes. El deţine pachete importante deacţiuni la companii din domenii cum ar fi modă, logistică,agricultură, alimente şi băuturi, iar în ultima perioadă şi-aconcentrat atenţia pe invesţiile făcute în domeniul medical. Învârstă de 57 de ani, Lim deţine un complex de apartamente de luxîntr-una dintre cele mai exclusiviste zone ale orasului Singapore.Colecţia sa impresionantă de maşini include mărci ca Ferrari,Porsche, Lamborghini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO