Business Internaţional

Prăbuşirea unui star din America: Adam Neumann, şeful WeWork- compania care ar fi trebuit să îi facă miliardari pe câţiva investitori s-a prăbuşit în dizgraţie, lăsând în urmă o listă imensă de conflicte de interese, culminând cu vânzarea către propria companie a particulei „We” pentru şase milioane de dolari

Prăbuşirea unui star din America: Adam Neumann, şeful...

Autor: Miruna Diaconu

26.09.2019, 20:15 1276

Compania are nevoie urgent de peste 1 miliard de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare până la finalul anului, astfel riscă să intre în faliment.


Cofondatorul şi directorul executiv al WeWork, Adam Neumann, un miliardar insraelian în vârstă de 40 de ani, care acum aproape o săptămână stătea în fruntea celui mai valoros start-up din Statele Unite, a renunţat la poziţia de CEO al companiei, după ce s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a-şi da demisia din fruntea WeWork, în urma unui raport care a subliniat problemele pe care omul de afaceri le avea cu consumul de droguri, printre alte comportamente „ciudate”, potrivit The Wall Street Journal.

Valoarea WeWork a scăzut de la 47 mld. de dolari, la începutul anului, la 15 miliarde de dolari în prezent, ceea ce a adus pierderi mai multor investitori, printre care şi SoftBank, cel mai mare finanţator al companiei.

În mare parte acest lucru se datorează stilului de viaţă controversat al lui Neumann şi controlului său asupra companiei. În ciuda creşterii We, pierderile au crescut în aceeaşi măsură cu veniturile, creând o nevoie constantă de investiţii, acest fapt fiind în opoziţie cu declaraţiile lui Neumann conform cărora compania nu ar avea nevoie de mai mulţi bani.

În ianuarie 2019, compania WeWork a fost rebrenduită We Company, plătindu-i propriului CEO 6 milioane de dolari pentru utilizarea particulei „We”.

Neumann este un om de afaceri miliardar israelian în vârstă de 40 de ani care în 2010, alături de Miguel McKelvey, a fondat în New York, WeWork, o companie imobiliară americană care avea ca scop oferirea de spaţii de lucru comune pentru tinerii creativi şi freelencerii care sunt în căutarea unui spaţiu de lucru pentru o perioadă de o lună, de o săptămână sau chiar pentru căteva ore.

Neumann a declarat că, împreună cu WeWork, intenţiona să reproducă sentimentul de uniune şi apartenenţă pe care îl simţea în Israel, şi care în Occident lipsea cu desăvârşire. 

Adam Neumann a condus compania cu o neobişnuită exuberanţă. El a reuşit să combine viziunea antreprenorială, carisma personală şi asumarea riscurilor pentru a ajuta compania să depăşească venituri anuale de 2 miliarde de dolari, făcându-l cel mai valoros start-up american.

„Misiunea companiei e de a construi mai mult decât nişte frumoase spaţii de birou comune.„Am vrut să construim o comunitate. Un loc în care vă alăturaţi ca individ <<eu>>, dar în care deveniţi parte a unui <<noi>> mai mare. Un loc în care redefinim succesul măsurat prin împlinirea personală”.

Foşti angajaţi ai companiei WeWork vorbesc despre cum carisma lui Neumann i-a convins să creadă în viitorul de succes al companiei. „Când l-am întâlnit, dupa câteva minute, am vrut să investesc”, a spus Joey Low despre Neumann a cărui companie numită Star Farm Ventures, a investit în 2013 în WeWork. Chiar şi directorii companiei, care nu îl agreau, au spus despre Neumann că are o abilitate incredibilă de a motiva angajaţii şi de a ridica compania.

În ciuda părerilor bune despre carisma lui Neumann, el este cunoscut pentru abaterile de la normele standardizate ale unui CEO. Şi-a construit imaginea unui om neconvenţional, iubitor de distracţie, prin petrecerile scandaloase, dar şi prin faptul că el obişnuia să meargă desculţ prin birou.

Conform unor apropiaţi ai lui Neumann, el îşi doreşte să trăiască veşnic, de aceea a investit în star-up-ul Life Biosciences, care are ca misiune să creeze un viitor în care declinul reprezentat de vârstă să nu mai fie o preocupare a oamenilor.

Neumann se găseşte foarte asemănător cu Masayoshi Son- directorul executiv al SoftBank Group Corp., care a investit 3,1 miliarde de dolari în anul 2017 în compania WeWork. Asemănarea este dată de faptul că amandoi îşi asumă riscuri, Neumann susţinând că Son a spus ca îl apreciază că este excentric, dar consideră că ar trebui să fie şi mai excentric de atât, aceste declaraţii fiind infirmate de către purtătorul de cuvânt al SoftBank.

Vechi angajaţi ai companiei WeWork au susţinut faptul că nu îi pot lua în serios toate declaraţiile lui Neumann din cauză că el obişnuieşte să arunce la întâmplare cu tot felul de idei, precum construirea unei piscine în subsolul sediului companiei sau înfiinţarea unei comapanii aeriene.

Apropiaţi ai săi au spus că o ambiţie a lui Neumann este aceea de a deveni prim-ministrul Israelului, iar recent a susţinut ideea că daca ar fi să candideze pentru ceva, ar fi pentru preşedintele lumii. În decursul ultimilor 2 ani, Neumann a susţinut în repetate rânduri că obiectivul lui personal este de a ajunge primul trilionar al lumii.

Pe lângă ideile ieşite din comun pe care le are Neumann, stilul lui de viaţă nu este deloc mai puţin excentric. În vara anului 2018, Neumann împreună cu câţiva prieteni au traversat Atlanticul într-un avion privat consumând substanţe stupefiante.

Când Neumann şi prietenii săi au ajuns în Israel şi au părăsit avionul, echipajul de la bord a găsit droguri ascunse într-o cutie de cereale. Proprietarul avionului, înfuriat de cele întâmplate, a chemat avionul înapoi în New York, lăsându-l pe Neumann să îşi găsească singur o modalitate de a se întoarce. În compania WeWork, Neumann a creat o cultură cu un aer hipsteresc, unde alcoolul reprezintă modalitatea prin care oamenii se unesc. El susţine că îi place să adune oamenii la un loc, iar alcoolul să fie la discreţie, tequila fiind băutura sa preferată.

Aventura lui Neumann s-a sfârşit week-endul trecut, când principalul său susţinător şi membru în boardul companiei, Jamie Dimon, şeful J.P Morgan, cea mai mare bancă americană, l-a convins că trebuie să renunţe la poziţia de CEO pentru că investitorii şi directorii consiliului de administraţie nu-l mai susţin. 

Acum presa americană i-a în discuţie împrumuturile de sute de milioane de dolari pe care J.P Morgan i le-a dat lui Neumann, garantate cu acţiuni WeWork, a căror valoare s-a prăbuşit. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO