Business Internaţional

Prabusirea rublei forteaza Rusia sa creasca dobanda

30.11.2008, 17:00 13

Rubla ruseasca a inregistrat cel mai puternic declin saptamanal in fata monedei unice europene din ultimii cinci ani, dupa ce banca centrala (Bank Rosii) a permis deprecierea monedei nationale si a majorat dobanda de politica monetara pentru a opri iesirile de capital strain, scrie Bloomberg.

Bank Rosii a extins banda de variatie pentru a doua oara in cursul saptamanii trecute, cu aproximativ 30 de copeici (un cent), adica un procent, potrivit lui Mihail Galkin din cadrul departamentului de venituri fixe si cercetare a creditelor de la MDM Bank. Banca centrala si-a majorat dobanda de referinta cu un punct procentual pentru a reduce iesirile de capital si inflatia.
Rusia se numara printre statele care au ridicat costurile de contractare a creditelor dupa ce rezervele valutare, situate pe locul trei in lume ca dimensiuni, au inregistrat o scadere de 148 mld. dolari (114,3 mld. euro) pentru a limita declinul de 16 procente al rublei in fata dolarului. Potrivit BNP Paribas, investitorii straini au scos 190 mld. dolari (146,8 mld. euro) din Rusia, pe fondul diminuarii acute a pretului de tranzactionare a titeiului, sub nivelul de 70 dolari/baril, necesar pentru echilibrarea bugetului aferent anului 2009.
"Prioritatea guvernului este stabilitatea bugetului, insa pentru afaceri rubla este mult mai importanta", a afirmat Viktor Vekselberg, partener al companiei petroliere TNK-BP. "Sper ca in viitorul apropiat guvernul sa domoleasca rubla". Bank Rosii, care mentine rubla intr-o banda de variatie in fata cosului valutar dolar-euro pentru a preveni fluctuatiile care ar putea afecta exporturile, a cheltuit 57,5 mld. dolari (44,4 mld. euro) pentru a aduce moneda nationala pe linia de plutire in septembrie si octombrie. Cosul este compus in proportie de 55 de procente din dolari, iar restul este reprezentat de moneda unica europeana.
Rubla s-a depreciat saptamana trecuta cu 1,6 procente in fata dolarului, pana la nivelul de tranzactionare de 27,86 ruble/dolar si cu 0,4 procente in fata euro, cu 35,527 ruble/euro. Rubla s-a depreciat in cursul saptamanii trecute cu doua procente in favoarea cosului valutar compus din dolari si euro, cel mai pronuntat declin din februarie 2005.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO